x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Misterul “Arctic Sea”: Piraţii ar fi fost salvaţi de echipaj

Misterul “Arctic Sea”: Piraţii ar fi fost salvaţi de echipaj

24 Sep 2009   •   00:00

Cu fiecare ştire care apare, povestea "dispariţiei" navei "Arctic Sea" devine mai încâlcită.



Joi, BBC a citat afirmaţia avocatului unuia dintre presupuşii piraţi potrivit căruia cei opt bărbaţi, bănuiţi de deturnarea navei cu echipaj rusesc şi care au fost reţinuţi în august de Marina militară rusă, au fost de fapt primiţi la bordul cargoului după ce fuseseră salvaţi în Marea Baltică.

Avocatul Konstantin Baranovski a declarat că presupuşii piraţi testau un sistem de navigaţie instalat pe o barcă gonflabilă de mici dimensiuni. Aceştia începuseră să navigheze la 24 iulie în apropiere de coastele Estoniei. La un moment dat, sistemul de navigaţie s-a defectat din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Cei opt au fost salvaţi de către echipajul navei "Arctic Sea". După ce Marina militară rusă a găsit nava, care fusese dată dispărută, cei opt au fost reţinuţi şi duşi la Moscova, fiind acuzaţi de răpire şi piraterie.

Potrivit lui Baranovski, ei au fost primiţi la bordul navei întrucât erau ruşi, ca şi echipajul. Nava şi-a continuat drumul din Marea Baltică prin Canalul Mânecii, ajungând în Oceanul Atlantic. Bărbaţii, care riscă acum 20 de ani de închisoare, susţin că li s-a oferit acces la o sală de gimnastică şi la piscina navei ce se îndrepta spre Africa.

Potrivit BBC, surse apropiate serviciilor israeliene de informaţii au precizat că incidentul legat de piraterie era doar un pretext invocat de Rusia pentru a câştiga timp să intercepteze nava, care ar fi transportat sisteme antiaeriene spre Iran. Rusia a negat că vasul transporta rachete de tip S-300. (M.F.M.)

×
Subiecte în articol: externe