x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe MISTERUL comorii de la Antikythera. Detalii ULUITOARE despre cel mai vechi calendar astronomic din lume! (VIDEO)

MISTERUL comorii de la Antikythera. Detalii ULUITOARE despre cel mai vechi calendar astronomic din lume! (VIDEO)

02 Dec 2014   •   13:03
MISTERUL comorii de la Antikythera. Detalii ULUITOARE despre cel mai vechi calendar astronomic din lume! (VIDEO)

Un studiu recent a scos la iveală faptul că mecanismul străvechi Antikythera, considerat cel mai vechi calendar astronomic şi strămoşul calculatorului analog, are o vechime de peste 2.000 de ani. scrie sciencealert.com.

Descoperit pe o epavă în largul coastelor Greciei, în anul 1901. Cu ajutorul ciudatului obiect, grecii puteau calcula cu precizie eclipsele, mişcarea planetelor şi puteau stabili datele la care erau organizate Jocurile Olimpice.

Acum, Christian Carman, istoric la Universitatea Quilmes din Argentina şi fizicianul James Evans de la Universitatea Puget Sound din SUA au analizat în detaliu fragmente din acest dispozitiv. Astfel, ei au aflat că mecanismul a funcţionat prima dată cu o sută de ani înainte de data calculată iniţial. Mai exact, calculatorul fusese pornit pe 12 mai 205 î.e.n. Cercetătorii au aflat acest lucru comparând mişcările mecansimului cu documentele babiloniene care înregistrau eclipsele.

Un alt detaliu interesant aflat în urma acestui studiu este că mecanismul nu se bazează pe trigonometria grecească, aşa cum credeau iniţial experţii. Primele inscripţii datează din jurul anilor 100-150 î.e.n., perioadă în care trigonometria grecească nu exista. Este posibil ca tehnologia să se fi bazat pe alte matematici, probabil pe cea babiloniană, cred cercetătorii.

În anul 1901, o echipă de scafandri a găsit pe fundul marii, lângă mica insulă grecească Antikythera, epava unei corabii scufundate. Printre obiectele scoase din adâncuri s-a numărat şi un dispozitiv ciudat. Deşi, iniţial, s-a crezut că era un instrument de navigaţie, arheologii au concluzionat că este vorba despre un calendar astronomic extrem de complicat, un "computer" antic pentru calcule de astronomie.

Între 1900 şi 1901, scafandrii greci au scos la lumină o serie de artefacte uimitoare, inclusiv arme, bijuterii, mobilier sau statui care au ajuns apoi la Muzeul de Arheologie din Atena. Însă descoperirea cea mai importantă a grecilor a fost acest dispozitiv, despre care istoricii spus că ar fi fost făcut de filosoful Posidonius sau de celebrul Arhimede.

Oamenilor de ştiinţă le-a luat peste o sută de ani ca să decodeze mecanismele interioare în final dispozitivul dezvăluind un ceasornic sofisticat folosit pentru calcule în astronomie.

Partea din faţă a dispozitivului are inscripţii în greaca veche, acestea conţinând lunile anului şi semnele zodiacale, dar şi indicatii astronomice privind poziţia unor stele.

Jacques-Yves Cousteau a vizitat epava pentru ultima oară în 1978, dar nu a găsit nicio rămășită suplimentară a Mecanismului Antikythera, scrie Wikipedia. Profesorul Michael Edmunds de la Universitatea Cardiff, care a condus cel mai recent studiu al mecanismului, a declarat: "Acest aparat este pur și simplu extraordinar, singurul lucru de acest gen. Designul este frumos, astronomia sa este riguroasă... Cine a făcut mecanica acestui lucru a făcut-o extrem de atent... în termeni de valoare istorică consider că acest mecanism este mai valoros decât Mona Lisa".

×