x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Mit urban" despre românii care tâlhăresc în Scoţia

"Mit urban" despre românii care tâlhăresc în Scoţia

de Sînziana Stancu    |    12 Iul 2009   •   00:00

Un "mit urban" despre români care tâlhăresc localnicii printr-o metodă inedită ­ plasarea în stare de inconştienţă după mirosirea mostrei unui parfum contrafăcut.



Publicaţia Sunday Herald scrie însă că totul este pură invenţie, în realitate nepetrecându-se aşa ceva. Totuşi, în ultimele zile, mii de scoţieni au fost avertizaţi de prieteni prin mesaje telefonice despre un grup infracţional care acţionează în parcările supermarketurilor. Metoda presupuşilor tâlhari români ar fi aceea de a-şi ademeni victimele cu parfumuri scumpe, contrafăcute, la preţuri mici.

Clienţii ar fi puşi să miroasă mostra, după care se spune că ar intra în stare de inconştienţă, aceasta conţinând, de fapt, o substanţă care îi adoarme instantaneu şi îi face să-şi revină abia după câteva ore. Între timp, hoţii îi jefuiesc. Aparent, mesajul pare unul serios, conţinând detalii despre numele supermarketului, tipul de parfum şi descrierea hoţului, de obicei român.

NEACREDIDAT
În pofida detaliilor, mesajul s-a dovedit a fi o simplă poveste, care a reuşit să înspăimânte sute de scoţieni. Însă expertul Ian Black explică procesul prin care o legendă poate deveni mit urban. "Pentru a fi acceptat oficial, un mit urban trebuie aprobat de Societatea pentru Mituri Urbane de la Universitatea Glasgow", spune el, dar nu precizează dacă povestea despre tâlharii români a trecut testul "academic" pentru a fi declarată, oficial, mit. Deocamdată presa scoţiană a declarat-o aşa.

O altă versiune a mitului conţine o poveste terifiantă despre persoane care, după ce au fost adormite, s-au trezit într-o cadă plină cu gheaţă dându-şi seama că i-au fost prelevaţi rinichii şi au fost vânduţi. "Povestea cu rinichii este preferata mea", glumeşte Black.

×
Subiecte în articol: externe