x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mitocănia conjugală, caz penal

Mitocănia conjugală, caz penal

de Sînziana Stancu    |    06 Ian 2010   •   00:00

Cearta violentă în cuplurile căsătorite din Franţa se poate lăsa cu dosar penal pentru oricare dintre soţi, potrivit unei noi legislaţii "domestice"ă adoptate în această ţară.

Noua lege face din Franţa prima ţară din lume care interzice "violenţa psihologică" în căsnicie, scrie Daily Mail. Subiecţii unei eventuale plângeri penale sunt nu numai bărbaţii, ci şi femeile, iar legea sancţionează aspru toate "nevricalele", de la urlat şi insulte până la remarci răutăcioase repetate privind aspectul fizic al partenerului, cicăleală, minciună, bănuieli şi reproşuri neîntemeiate de adulter sau ameninţări cu violenţă fizică.

Măsura legală a stârnit deja controverse în Franţa. Misoginii sunt de părere că legea le avantajează pe femei, care vor profita, folosind cele mai subtile metode să le facă zile fripte bărbaţilor, ştiind că ei vor avea mai puţin de rău de spus la adresa consoartelor. Psihologii şi juriştii susţin însă că ofensele vor fi foarte greu şi chiar imposibil de dovedit, pentru că soţii vor avea mai tot timpul ceva verosimil de spus unul împotriva celuilalt, iar sociologii adoptă un ton mai glumeţ, întrebându-se dacă nu cumva şi proasta educaţie ar putea deveni caz penal.

Pedepsele pentru "violenţă psihologică" încep de la avertisment scris dat de Poliţie soţului incriminat până la amendă în caz de "recidivă", ordin de restricţie şi privare de libertate, într-un centru de detenţie.
Oricum, francezii mai au la dispoziţie şase luni pentru a-şi revizui comportamentul, pentru că din iulie legea intră în vigoare.

×
Subiecte în articol: externe