Mitropolitul Onufrie, conservator prorus, a fost ales, miercuri, în fruntea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, subordonată Patriarhiei Moscovei, informează AFP.
În vârstă de 69 de ani, Onufrie, Mitropolit de Cernăuţi şi Bucovina, "a fost ales", a anunţat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, Ianna Şevcenko, după ce clopotele de la Lavra Pecerska din Kiev au bătut pentru a anunţa alegerea acestuia, după decesul, în iulie, a predecesorului Volodimir.
Acest conservator, întors, potrivit AFP, mai degrabă cu faţa spre viaţa spirituală decât spre gestionarea resurselor umane şi materiale şi care se opune integrării Ucrainei în Uniunea Europeană, l-a devansat pe Antonie, 46 de ani, Mitropolit de Borisopol şi Brovary, mai modern şi mai liberal, dar şi pe Simeon, Mitropolit de Viniţa, 51 de ani, considerat un apropiat al preşedintelui Petro Poroşenko şi care îi susţine pe soldaţii ucraineni în lupta împotriva separatiştilor din estul Ucrainei.
Cea mai mare comunitate religioasă din Ucraina, numărând circa 11.000 de parohii, mult înaintea Patriarhiei Ortodoxe a Kievului, înfiinţată în 1992 după proclamarea independenţei Ucrainei, Biserica Ortodoxă Ucraineană depinde de Patriarhia Moscovei şi menţine relaţii strânse cu Rusia.
Spre deosebire de predecesorul său Volodimir, care a reuşit să urmeze o cale de mijloc, fără a se alinia complet Patriarhiei Moscovei, tradiţional apropiată de puterea rusă, noul şef al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei este mai apropiat de Rusia.
Într-un mesaj adresat miercuri episcopatului, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a subliniat importanţa "potenţialului patriotic" şi "rolul de consolidare" al Bisericii, în condiţiile în care Kievul este angajat de patru luni în lupte sângeroase cu insurgenţii proruşi, susţinuţi în mod deschis de Biserica Ortodoxă a Ucrainei.
Astfel, Onufrie va trebui să se poziţioneze în raport cu separatismul prorus, susţinut în estul Ucrainei de un număr important de preoţi ai acestei Biserici, şi să facă faţă frondei antiruseşti din partea anumitor preoţi, după anexarea Crimeii, în martie.
Alegerea Mitropolitului Onufrie urmează să primească binecuvântarea Patriarhului Moscovei, Kirill. Anterior foarte activ în Ucraina, în ultimele luni acesta a preferat să nu iasă în faţă şi a ales să nu participe la funeraliile Mitropolitului Volodimir, "pentru a evita provocările".
Cu toate acestea, miza este una mare pentru Biserica Ortodoxă Rusă: 43% dintre parohiile ei se află în Ucraina.