x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul Mitsotakis: grecii se confruntă cu „o luptă foarte inegală” cu natura

Premierul Mitsotakis: grecii se confruntă cu „o luptă foarte inegală” cu natura

de Redacția Jurnalul    |    08 Sep 2023   •   22:00
Premierul Mitsotakis: grecii se confruntă cu „o luptă foarte inegală” cu natura
Sursa foto: Hepta

Echipele de salvare din centrul Greciei încearcă să ajungă la sute de persoane blocate de inundațiile care au lăsat sate scufundate și 10 persoane au murit. Premierul Kyriakos Mitsotakis spune că grecii se confruntă cu "o luptă foarte inegală" cu natura.

Râurile au ieșit din matcă, iar casele și podurile au fost măturate după zile de ploi torențiale. Locuitorii din satele din jurul localităților Palamas și Karditsa au făcut apel pentru alimente și apă.

După săptămâni de temperaturi caniculare și incendii de vegetație, câmpiile din Tesalia au fost inundate de o furtună de trei zile. A plouat mai mult decât într-un an, conform BBC.

Bilanțul victimelor a crescut la 10 morți și cel puțin patru persoane sunt date dispărute, potrivit ministrului grec pentru criză climatică și protecție civilă, Vassilis Kikilias. Există temeri că numărul victimelor ar putea crește când salvatorii vor reuși să ajungă în mai multe zone inundate.

Vizitând unele dintre zonele cele mai afectate, premierul grec a declarat că țara se confruntă cu "un fenomen natural cum nu am mai văzut până acum".

Culturile au fost devastate, iar imaginile din satelit au arătat că aproape 73.000 de metri pătrați de teren din Tesalia au fost inundați.

Mitsotakis a promis să despăgubească cât mai repede posibil persoanele ale căror case au fost distruse sau avariate.

Cel mai recent oraș amenințat este Larissa, unde locuiesc 150.000 de persoane, unde râul Pineios a ieșit din matcă în unele suburbii.

Autoritățile grecești au ordonat locuitorilor din zonele din jurul orașului să plece.

Orașul de coastă Volos a rămas fără apă potabilă timp de patru zile. Locuitorii au fost văzuți adunând apă din fântâni și din mare cu găleți și butoaie.

Pompierii greci au declarat că peste 1.800 de persoane au fost salvate în toată Grecia începând de marți.

Inundațiile urmează celei mai fierbinți veri din Grecia și incendiilor masive de vegetație din nordul țării.

Oamenii de știință spun că fenomenele meteorologice extreme devin tot mai frecvente și mai intense ca urmare a schimbărilor climatice.

(sursa: Mediafax)

×