x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moartea unei dive: Sarita Montiel

Moartea unei dive: Sarita Montiel

08 Apr 2013   •   19:33
Moartea unei dive: Sarita Montiel

Actriţa şi cântăreaţa spaniolă Sara Montiel, simbol al Hollywood-ului şi al cinematografiei anilor 1950, a decedat luni la domiciliul său madrilen, la vârsta de 85 de ani, relatează AFP.

Sara Montiel, născută la 10 martie 1928, era considerată actriţa spaniolă cea mai renumită de la Hollywood, jucând în 50 de filme, dintre care multe au fost mari succese comerciale.

Actriţa, salutată ca “simbol al unei epoci şi al întregii Spanii” de către oamenii scenei, s-a născut într-o familie de ţărani nevoiaşi din regiunea Ciudad Real, din sudul Spaniei.

După ce a filmat în Mexic, a devenit celebră în plan mondial în special cu “Veracruz”, un western realizat în 1954 la Hollywood, cu Gary Cooper şi Burt Lancaster şi cu “El ultimo cuple”, unul dintre marile succese ale cinematografiei spaniole, filmat în ţara sa, în 1957.

Pe numele său adevărat Maria Antonia Abad Fernandez, ea a debutat în 1944 cu un mic rol în filmul “Te quiero para mi". Ea a jucat în 54 de producţii cinematografice, printre care “Piel canela”, “Serenade”, “Don Quijote de la Mancha” şi “Abrazame”, un succes global având filmul “Locura de amor” din 1948. Printre distincţiile cu care a fost recompensată, se numără El Premio del Sindicato, echivalentul Oscarului în Spania.

Într-un fragment dintr-un interviu nedatat, difuzat luni de postul de radio public spaniol, celebra actriţă se definea drept o femeie “foarte liniştită, foarte modestă. Sara Montiel nu este normală, este diferită, dar Antonia...”, zicea aceasta, potrivit AFP.

Ministrul spaniol al Culturii, Jose Ignacio Wert, i-a adus un omagiu acestui simbol al cinematografiei spaniole şi iberoamericane, “de o frumuseţe aparte”, care “umplea ecranul ca nimeni alta”.

Într-un interviu acordat în martie postului de radio spaniol Onda Cero, ea a evocat întâlnirile avute la Hollywood, în special pe cea cu Marlon Brando, în 1951. “Am fost o idioată. Nu i-am dat atenţie. El filma 'Guys and Dolls' cu Frank Sinatra şi eu mi-am petrecut o  după-amiază stând de vorbă cu el”, îşi amintea ea. “Pe Frank Sinatra nu l-am cunoscut în ziua aia, pentru că nu lucra tocmai atunci”, a adăugat actriţa, adăugând că l-a cunoscut şi pe Sinatra, dar mai târziu.

Într-o bună zi, când s-a trezit din somn, a găsit-o pe Greta Garbo în grădina sa. “Era la mine. Eu m-am trezit spre prânz, pentru că mi-am continuat stilul de viaţă spaniol. Am petrecut mulţi ani în SUA, dar îmi luam micul dejun la prânz, la ora la care ei luau masa de prânz”, a explicat ea. “Am ieşit în curte. Soţul meu era în grădină împreună cu o femeie, jucau tenis. Tocmai terminaseră jocul şi au venit spre mine. El mi-a spus:'Antonia, uite, ţi-o voi prezenta pe Greta Garbo'. Eu era să leşin”. “Purtam o rochie de casă aproape transparentă. Am văzut acea femeie cu ochi foarte ciudaţi, foarte frumoşi, ochi pe care nu-i voi uita niciodată. Ochi de un albastru al deşertului, precum cei ai lui Gary Cooper”, a povestit ea.

Întrebată dacă s-a definit ca “divă”, ea a răspuns:”Ştiu cine sunt. E deja mult. Şi toată viaţa mea am avut unghii mari şi multe culori diferite”.

Căsătorită între 1957 şi 1963 cu realizatorul american Anthony Mann, unul dintre cei patru soţi ai săi, cunoscută pentru frumuseţea sa voluptoasă şi senzuală, ea a fost prima actriţă spaniolă care a cunoscut succesul la Hollywood. Şi care a avut o relaţie amoroasă chiar cu actorul român Ion Dichiseanu.

După divorţul de Anthony Mann, s-a căsătorit cu José Vicente Ramírez Olalla, însă mariajul a durat doar două luni. A urmat José Tous Barberán (Pepe Tous), cu care s-a căsătorit după o relaţie de zece ani. Împreună au adoptat doi copii, pe Thais (1979) şi pe Zeus (1983), de care Sara a fost nevoită să aibă grijă când a rămas văduvă. Scenaristul Miguel Mihura a fost un alt bărbat important din viaţa ei, însă cu toate că Sara a vrut să se căsătorească cu el, Mihura a refuzat. În octombrie 2002, s-a căsătorit cu Tony Hernández, dar au divorţat trei ani mai târziu.
A abandonat cariera actoricească în 1974, pentru a se consacra muzicii.

×
Subiecte în articol: Sarita Montiel