x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mobilizare în străinătate contra eutanasierii maidanezilor

Mobilizare în străinătate contra eutanasierii maidanezilor

de Istvan Deak    |    16 Sep 2013   •   00:38
Mobilizare în străinătate contra eutanasierii maidanezilor



Proteste online, proteste în stradă, în faţa ambasadelor şi consulatelor României din străinătate, articole de presă. Toate îndreptate contra deciziei de a eutanasia în România câinii vagabonzi nerevendicaţi din padocuri, după 14 zile de la capturarea lor.

Reţelele sociale au fost bombardate cu mii de mesaje care descriu durerea oamenilor faţă de decizia crudă a autorităţilor române şi anunţuri privind proteste organizate în diverse ţări, la adresa deciziei din România. Sunt anunţate acţiuni la Helsinki, la Hamburg, Sofia, Varşovia etc. În semn de protest, mii de persoane şi-au schimbat pagina de profil de pe Facebook cu “Red Card For Romania”, o lăbuţă de câine pe fond roşu.

“Parlamentul român a adoptat în această săptămână o lege care autorizează uciderea câinilor vagabonzi. Un text polemic, căruia i se opun numeroşi români. Această mişcare de indignare a ajuns şi în ţara noastră. Sâmbăta viitoare este prevăzută o manifestaţie la Bruxelles, în Piaţa Luxembourg”, anunţă RTL Belgia.

“Este o adevărată ruşine şi o scuipătură în faţa democraţiei. Belgienii au dreptul să ştie ce se întâmplă într-una din ţările UE”, a scris o cititoare a site-ului de informaţii la rubrica Alertez-nous (Alertaţi-ne).

Organizaţii pentru protecţia animalelor din Austria şi Germania au anunţat proteste stradale pentru a atrage atenţia asupra isteriei create în România în jurul maidanezilor. Sâmbătă, la Viena a fost organizat un protest în faţa Ambasadei României, scrie vienna.at.

Finanzen.net anunţă că luni, între orele 11 şi 13, Uniunea împotriva maltratării animalelor (bmt) “va organiza o mişcare de protest la adresa României în faţa sediului Parlamentului german din Berlin”. “Bmt solicită României să oprească legea şi să permită castrarea câinilor vagabonzi. Solicităm măsuri concrete din partea Comisiei Europene împotriva României, care, prin legea uciderii în masă a câinilor, încalcă legea UE a protecţiei animalelor”, se arată în comunicatul organizatorilor protestului.

“Mii de câini vagabonzi din România sunt ameninţaţi cu moartea după ce un copil a fost mâncat de viu. Planul pune în mişcare iubitorii animalelor din toată Europa. De la Revoluţia din decembrie 1989 în fiecare an mor doar în Bucuresti patru oameni din cauza câinilor. Cazul Ionuţ ar putea pune capăt acestor probleme. Hingherii din oraşele României sunt pe străzi. Legea eutanasierii câinilor este printre cele mai rapide adoptate în istoria Parlamentului român. Niciodată nu au fost aşa unite grupurile politice rivale conduse de premierul social-democrat Victor Ponta şi preşedintele democrat-liberal Traian Băsescu”, scrie cotidianul german Tagesspiegel.

“În urmă cu 15 ani, preşedintele Băsescu, pe atunci primar general al Bucureştiului, a trimis ucigaşii de câini pe străzile Capitalei. În mandatul său, Băsescu s-a ocupat cu eliberarea Bucureştiului de câinii vagabonzi. Atunci, preşedintele nu se aştepta la vreo replică din partea organizaţiilor pentru protecţia animalelor. Însăşi Brigitte Bardot s-a arătat îngrijorată de destinul patrupedelor din Bucureşti. Iubitorii animalelor din toată Europa au organizat proteste stradale la Bucureşti care au împânzit ecranele TV din toată lumea. Primarul Băsescu şi-a retras ucigaşii de câini de pe străzi şi s-a convenit asupra castrării câinilor. Brigitte a plecat la Paris, câinii au rămas. Medicii veterinari erau puţini, castrarea era scumpă şi nu s-a rezolvat nimic”, scrie sursa citată.

“O prostie, mai bine îi batem până mor. E o soluţie mai ieftină”, s-a confesat pentru cotidianul german, sub protecţia anonimatului, un cetăţean român.

“Ceea ce se arată acum la televiziunile din România este absurd şi bizar. Problema câinilor vagabonzi datează de câteva decenii. Orice tentativă de soluţionare s-a dovedit ineficientă. Guvernele au lucrat până acum cu jumătăţi de măsură. Este puţin de crezut că actuala lege va rezista. Anul trecut, Curtea Constituţională din România a luat sub protecţia sa câinii vagabonzi. Tot mai multe organizaţii din lume iau poziţie şi organizează marşuri de protest în Bucureşti”, mai scrie cotidianul german.

“Bucureştiul devine rapid o amintire obsedantă a Auschwitz-ului, un lagăr pentru câini. Autorităţile superioare din Uniunea Europeană, blocate de birocraţie, par incapabile să prevină acest masacru în timp ce ne uităm şi aşteptăm neputincioşi ca el să înceapă. Şi, pe măsură ce fiecare lătrat dispare, ne întrebăm: când am ales noi politicieni ca să-i omoare pe cei vulnerabili?”, scrie Rita Pal pe un blog afiliat  The Huffington Post.

Eurodeputatul liberal italian Andrea Zanoni afirmă că i-a trimis o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu pentru a exprima nemulţumirea faţă de legea privind eutanasierea maidanezilor, politicianul adresându-se şi Comisiei Europene pentru adoptarea de reglementări la nivel UE privind animalele. El susţine că nu a primit niciun răspuns. "Am văzut imagini care prezentau câini omorâţi cu multă cruzime pe străzi şi ne-am mobilizat pentru ca cel puţin eutanasierile să fie făcute cu mai multă milă. Nu putem face mai mult, dat fiind că maidanezii sunt omorâţi şi în alte state UE şi întrucât lipseşte cadrul legal real şi complet privind animalele. Comisia Europeană trebuie să propună neapărat un proiect de lege, lucrăm în acest sens", precizează eurodeputatul italian, citat de blogul ziarului La Repubblica, preluat de Mediafax.
Eurodeputatul reaminteşte că Italia are probabil cea mai avansată lege din cadrul UE în acest domeniu, o dispoziţie care interzice uciderea animalelor. Însă "cazul României şi lipsa unor măsuri comune la nivelul Uniunii Europene redeschide şi dezbaterea despre transporturile necontrolate de animale, din ce în ce mai frecvente pe continentul european", subliniază eurodeputatul italian.


×
Subiecte în articol: eutanasiere caini comunitari