x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Modelul Kosovo" - Tiraspolul invoca independenta

"Modelul Kosovo" - Tiraspolul invoca independenta

de Ana Ilie    |    28 Feb 2006   •   00:00
"Modelul Kosovo" - Tiraspolul invoca independenta

Oficialii de la Tiraspol asteapta cu mare interes finalul negocierilor privind viitorul statut al provinciei Kosovo, fiind decisi sa ceara si ei independenta Transnistriei, daca in Balcani se ajunge la o astfel de solutie.

Oficialii care discuta la Viena statutul viitor al provinciei Kosovo trebuie sa aiba mare grija, pentru ca o decizie favorabila independentei acestei regiuni ar da nastere la un precedent care ar incuraja Transnistria sa ceara un tratament similar. Cel putin aceasta este pozitia presedintelui Parlamentului republicii autoproclamate Transnistria, Evgheni Sevciuc. El a declarat ca oficialii transnistrieni vor organiza un referendum privind independenta, daca prin decizia comunitatii internationale se va recunoaste independenta provinciei Kosovo. "Credem ca cetatenii regiunii transnistrene au la fel de multe drepturi de a le fi recunoscuta statalitatea pe cat au cetatenii din Kosovo. Suntem pregatiti sa organizam un referendum si sa luam si alte masuri potrivite", a comentat Sevciuc pe marginea primei runde de negocieri intre reprezentantii Belgradului si Pristinei cu privire la Kosovo.

Potrivit agentiei Itar-Tass, Sevciuc crede ca o solutie pentru Kosovo va crea un precedent international pentru celelalte state autoproclamate din fostul spatiu sovietic precum Nagorno-Karabah, Abhazia si Osetia de Sud, care ar putea cere si chiar obtine o recunoastere similara.

PAREREA NOASTRA. Pozitia Romaniei in problema Kosovo a fost expusa si ieri, cand presedintele Traian Basescu a avut o intalnire cu omologul sau macedonean, Branko Crvenkovski. Seful statului roman a declarat ca in ceea ce priveste "problema cea mai arzatoare a momentului", cea legata de viitorul statut al provinciei Kosovo, pozitia Romaniei este aceea potrivit careia frontierele statelor nu trebuie modificate, sustinand "o solutie negociata de autonomie, in criteriile de autonomie ale UE". Aceasta, crede Basescu, reprezinta "solutia optima, care nu va crea precedente".

PREVIZIUNI SOCANTE. Un alt subiect delicat atins de Sevciuc a fost viitorul Moldovei, pe care oficialul transnistrian il vede legat de cel al Romaniei. El a prezis ca Moldova se va uni cu Romania mai devreme sau mai tarziu, pentru ca "fundamentele acestei chestiuni au fost deja pregatite". In aceste conditii, "regiunea transnistriana are toate drepturile sa ia independent o decizie privind propria sa soarta", crede Sevciuc. Desigur, Tiraspolul conteaza pentru rezolvarea problemei independentei pe sprijinul tarilor care mediaza problema transnistriana, a adaugat Sevciuc.

Cea de-a patra runda de negocieri asupra diferendului din Transnistria s-a reluat ieri, la Chisinau si Tiraspol, cu participarea Republicii Moldova, a Transnistriei, a OSCE, a Rusiei si Ucrainei, carora li se vor adauga Statele Unite si Uniunea Europeana, in calitate de observatori.

PLANUL
Directorul Institutului de Strategie Nationala din Rusia, Stanislav Belkovski (foto), aprecia in 2004 ca ar fi un moment favorabil ca Basarabia sa se alipeasca la Romania si Transnistria sa devina stat independent. Basarabia este slab dezvoltata economic, iar alipirea ei la Romania ar crea premise favorabile dezvoltarii, in contextul in care Bucurestiul urmeaza sa adere in 2007 la UE, a spus Belkovschi. Intrebat la Bucuresti daca presedintele Vladimir Putin cunoaste acest plan, Belkovski a declarat ca "nu se poate ca seful statului sa nu stie, dar pana in prezent nu are o pozitie oficiala". El a lasat sa se inteleaga ca liderul de la Kremlin ar fi de acord cu aceasta varianta in proportie de 97%.
In ceea ce priveste viitoarea integrare a Romaniei in UE, Stanislav Belkovski sustine ca acest proces nu ar fi periclitat, pentru ca Uniunea isi doreste membri puternici, fara probleme de granite. Politologul rus a relevat faptul ca, din punctul de vedere al Moldovei, reunificarea cu Romania reprezinta unica sansa de a se integra in UE.
×
Subiecte în articol: externe kosovo