x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moldova / Aderarea la NATO mai complicată decât intrarea în UE

Moldova / Aderarea la NATO mai complicată decât intrarea în UE

25 Mai 2009   •   00:00

Posibilitatea aderării Republicii Moldova la NATO este mai delicată decât integrarea ţării în Uniunea Europeană, arată un raport al Adunării Parlamentare a NATO privind perspectivele euro-atlantice ale acestei ţări, informează un comunicat oficial, citat de Mediafax.



Republica Moldova a dezvoltat un parteneriat cu NATO, dar nu are ambiţia de a deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice. "Un element important în această privinţă îl reprezintă statutul de neutralitate al ţării, stipulat în Constituţie", subliniază raportul. "Republica Moldova a dezvoltat parteneriate atât cu NATO, cât şi cu Uniunea Eiropeană. Cu toate acestea, integrarea NATO este mai controversată decât integrarea europeană. Drept rezultat, Uniunea Europeană are o mai mare influenţă asupra cursului reformelor în R.Moldova. UE joacă un rol mai activ şi mai direct în stimularea procesului de soluţionare a conflictului transnistrean", arată raportul Adunării Parlamentare NATO.

Republica Moldova participă la programul Parteneriatului pentru Pace din 1994, iar în mai 2006 a finalizat prima etapă a Planului de Acţiune pentru Parteneriat Individual. "NATO nu are un rol direct în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean. Cu toate acestea, are un interes direct în anumite aspecte ale conflictului, cu referire la aplicarea Tratatului Forţelor Convenţionale în Europa (CFE) şi la angajamentele asumate în cadrul summitului OSCE de la Istanbul", continuă raportul, referindu-se la angajamentul Rusiei de retragere a echipamentelor militare şi a trupelor de pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit raportului, NATO a subliniat în mai multe rânduri că nu va susţine o soluţionare a conflictului transnistrean fără respectarea angajamentelor de la Istanbul.

În privinţa relaţiilor Chişinăului cu Uniunea Europeană, acestea se dezvoltă în cadrul Politicii Europene de Vecinătate şi Parteneriatului Estic, acesta din urmă fiind adoptat de curând. "În afara procesului de integrare politică şi economică, un alt aspect important al relaţiei R.Moldova cu UE se referă la conflictul din Transnistria. În ulimii ani, R.Moldova a adoptat un rol mai activ în căutarea unei soluţii politice la acest conflict, participând ca observator la negocierile în format 5+2", precizează documentul. "Pe termen mediu şi lung, câteva provocări probabil vor afecta relaţia R.Moldova cu Uniunea Europeană. În primul rând este vorba de eventuala aderare. Chişinăul a anunţat în mai multe rânduri că R.Moldova doreşte să beneficieze de acelaşi statut ca şi ţările din Balcanii de Vest. Cu toate acestea, nici Politica UE de Vecinătate, nici Parteneriatul Estic nu oferă în mod clar perspectivele aderării. După aderarea României la UE, o altă problemă se referă la liberalizarea vizelor şi libertatea de mişcare, existând preocupări că extinderea UE a ridicat noi bariere între România şi R.Moldova. Legea generoasă de obţinere a cetăţeniei române (...) a fost un răsşuns la aceste temeri. Cu toate acestea, în contextul tensiunilor actuale între România şi R.Moldova, astfel de politici pot fi foarte sensibile", conchide raportul Adunării Parlamentare a NATO.

×
Subiecte în articol: externe nato r.moldova