x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moldova: Comuniştii critică lipsa de transparenţă a convenţiei cu România, privind micul trafic la frontieră

Moldova: Comuniştii critică lipsa de transparenţă a convenţiei cu România, privind micul trafic la frontieră

12 Noi 2009   •   00:00

Opoziţia parlamentară de la Chişinău apreciază Convenţia privind micul trafic la frontiera R. Moldova cu România, parafată la 20 octombrie, ca fiind total lipsită de transparenţă şi susţine că niciun deputat nu a văzut acest document, informează BASA-Press, citată de Mediafax.



În şedinţa plenară de joi, deputatul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) Grigore Petrenco a declarat că documentul, care ar putea fi semnat vineri, nu a fost examinat de Comisia parlamentară pentru politică externă şi integrare europeană, iar textul nu este cunoscut. Deputatul i-a solicitat ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, să ofere explicaţii în acest sens la şedinţa de joi a Legislativului. Petrenco i-a mai solicitat acestuia precizări cu privire la deschiderea a 13 secţii de votare pe teritoriul Republicii Moldova pentru alegerile prezidenţiale din România de la 22 noiembrie şi privind rechemarea în ţară a şase ambasadori ai Chişinăului ale căror mandate nu au expirat încă.

În acelaşi timp, deputatul comunist a cerut şi audierea preşedintelui Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Gheorghe Gorincioi, în legătură cu anunţarea unui nou concurs pentru suplinirea funcţiilor de membri ai Consiliului de Observatori. În context, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, premierul Vlad Filat, a precizat că ministrul de Externe se află la Bucureşti, unde participă la reuniunea Iniţiativei Central Europene, şi că va răspunde la întrebări pe parcursul săptămânii viitoare. În replică, Petrenco a propus ca explicaţiile privind revocarea ambasadorilor să fie oferite de premierul Filat. Răspunsul la solicitarea deputatului a venit din partea preşedintelui Parlamentului, Mihai Ghimpu, care a întrebat care ar fi propunerea "dacă nici premierul nu ar fi fost în sala de şedinţe". La şedinţa de astăzi a Legislativului participă 93 de deputaţi.

×
Subiecte în articol: externe