x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moldova: Creştin-Democraţii au cerut renumărarea voturilor

Moldova: Creştin-Democraţii au cerut renumărarea voturilor

04 Aug 2009   •   00:00

Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD) din Republica Moldova a solicitat Curţii Constituţionale renumărarea voturilor la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie. Formaţiunea politică a acuzat mai multe încălcări ale legii la aceste alegeri. PPCD consideră că la alegerile din 29 iulie au fost comise mai multe încălcări decât la cele din 5 aprilie.



Reprezentantul formaţiunii la Comisia Electorală Centrală (CEC), Radu Buşilă, a explicat într-o conferinţă de presă că a adresat Curţii Constituţionale un demers în care a atenţionat asupra unor posibile încălcări grave în ziua alegerilor, cerând renumărarea voturilor. Printre încălcări el a menţionat că în unele secţii s-a deconectat energia electrică în timpul numărării buletinelor, în altele a dispărut ştampila care era aplicată pe buletine pentru o anumită perioadă de timp, unele buletine valabile au fost invalidate etc.. Buşilă a declarat că pentru formaţiunea pe care o reprezintă este mai importantă corectitudinea alegerilor decât dacă în urma renumărării va fi influenţat mult rezultatul.

Totodată, formaţiunea, care a acumulat ceva mai puţin de 2% la alegerile de miercurea trecută, a anunţat că se pronunţă în vederea creării unei coaliţii majoritare cât mai largi şi alegerea unui preşedinte apolitic, în urma unui consens larg. "Preşedintele trebuie să fie o persoană apolitică, votată de toţi cei 2101 deputaţi, care să asigure echilibrul în societate", a declarat Dinu Ţurcanu, şeful staff-ului electoral al PPCD.

Solicitat să comenteze sesizarea PPCD, secretarul CEC, Iurie Ciocan, a declarat că orice suspiciuni trebuie probate, apreciind că a spune că au fost încălcări grave, fără a aduce probe cu numărul secţiei de votare sau fapta documentată este irelevant. PPCD nu a depus nicio contestaţie în acest sens, nu a sesizat Comisia, pur şi simplu a cerut renumărarea, a menţionat el. "Sigur, CC examinează posibilitatea renumărării, dar CEC consideră că această sesizare este lipsită de sens, pentru că nu a fost prezentat nici un material probatoriu", a spus Ciocan.

După alegerile din 5 aprilie, Partidul Comuniştilor a solicitat renumărarea voturilor, iar în urma acestei proceduri, rezultatele alegerilor au rămas neschimbate. Solicitat de Agerpres să spună dacă formaţiunea va solicita şi de această dată acest lucru, reprezentantul PCRM la CEC, Sergiu Sârbu, a declarat că încă nu a fost luată o decizie în acest sens, dar nici nu a exclus această posibilitate. "Rezultatele renumărării de data trecută nu au schimbat rezultatele alegerilor, dar fiecare formaţiune este în drept să solicite renumărarea voturilor", a spus Sârbu. Purtătorul de cuvânt al Curţii Constituţionale, Dumitru Ţâra, a declarat că deocamdată Curtea nu a decis când va examina sesizarea PPCD

×
Subiecte în articol: externe