x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moldova fără guvern, fără preşedinte şi fără alianţă nouă de guvernare

Moldova fără guvern, fără preşedinte şi fără alianţă nouă de guvernare

de Vitalie Calugareanu    |    27 Dec 2010   •   14:14
Moldova fără guvern, fără preşedinte şi fără alianţă nouă de guvernare
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional
Corespondenţă din Chişinău
Guvernul Republicii Moldova a demisionat! Preşedintele interimar şi-a încheiat mandatul! Alianţa de guvernare nu a fost constituită! Nemulţumiţi că Partidul Democrat cochetează cu comuniştii, cetăţenii au ieşit din nou în stradă! Concernul rus "Gazprom” a scumpit cu 11% gazele naturale pentru moldoveni, iar liderul comunist Vladimir Voronin va prezida mâine prima şedinţă a Parlamentului nou-ales.

Cât de sinistru şi bizar nu ar suna, dar este pentru prima dată când o bună parte din moldoveni se bucură de scumpirea gazelor anunţată de Rusia. Cu o săptămână în urmă presa rusă scria, cu referire la surse din administraţia de la Kremlin, că dacă în Republica Moldova va fi constituită o alianţă de centru-stânga între comunişti şi democraţi – Rusia va ieftini gazele naturale pentru moldoveni. Dacă, însă, va fi constituită o alianţă pro-europeană (între PLDM, PD şi PL) – tarifele vor creşte imediat. în condiţiile în care liderii politici moldoveni ezită să anunţe ce fel de alianţă va guverna ţara în perioada următoare, urmând logica rusească, oamenii percep scumpirea anunţată de Moscova ca pe un semnal că viitoarea alianţă va fi una de centru-dreapta. Oricum, şi până la această majorare de preţ, Republica Moldova plătea, pentru gazul rusesc, cel mai scump din tot spaţiul ex-sovietic – 264 de dolari pentru o mie de metri cubi. Acum va plăt 295 de dolari – acesta fiind tariful mediu european stabilit de "Gazprom”.

Mâine va avea loc prima şedinţă a Parlamentului Republicii Moldova ales la 28 noiembrie. Până la această oră, însă, discuţiile referitoarea la viitoarea coaliţie de guvernare nu s-au încheiat. Partidul Democrat continuă astăzi negocierile pe ambele flancuri – atât cu comuniştii, pentru formarea unei coaliţii de centru-stânga, cât şi cu liberalii şi liberal-democraţii, pentru o alianţă de centru-dreapta. Vicepreşedintele PD, Valeriu Lazăr, a declarat că ambele oferte sunt la fel de generoase. Surse din interiorul partidelor necomuniste ne-au comunicat că până mâine nu va fi constituită alianţa de guvernare. Ce se va întâmpla în acest caz? "Nimic grav! Ne întâlnim, Voronin deschide şedinţa Parlamentului, se anunţă o pauză şi continuăm negocierile”, a explicat liderul PL, Mihai Ghimpu.

De ce Voronin? Pentru că în conformitate cu legea moldovenească, până la constituirea organelor de conducere ale Parlamentului, şedinţele sunt prezidate de cel mai bătrân deputat. Liderul comunist are 69 de ani. "Nici nu am sesizat că am ajuns la aşa vârstă. Eu am aflat vestea cu mare mirare. La început nici nu credeam! Mai apoi m-am uitat în lista deputaţilor şi am văzut că aşa este”, a menţionat liderul comunist Vladimir Voronin.

Deşi situaţia în ceea ce priveşte viitoarea alianţă de guvernare rămâne incertă, liderul PL Mihai Ghimpu a declarat că până mâine Moldova va avea alianţă şi va aspune "Adio!” comunismului: "Sigur că o să avem alianţă până marţi. Sprea aceasta mergem. A mai rămas 1%, 2%, 3%..., maximum 7%. PCRM-ului o să-i spunem "Adio!”, cum zic eu”.

Ieri, negocierile între partidele necomuniste s-au blocat din cauza unor pretenţii categorice exprimate, de data aceasta, de Partidul Liberal. Acesta insistă să obţină şefia asupra unor instituţii de forţă prin intermediul cărora să poată influenţa reforma în justiţie şi insistă asupra schimbării actualei Constituţii: "Sunt nişte lucruri peste care nu putem trece. Da, avem nevoie de alianţă, dar alianţă înseamnă pârghii de guvernare şi răspundere. PL nu poate să participe într-o alianţă în care suntm ca lăturaşi. Lumea aşteaptă dreptate pe acest pământ, aşteaptă justiţie independentă. (...) Suntem cei aleşi, lumea cere de la noi, dar noi nu avem pârghii şi nu putem face nimic. PL nu mai vrea aşa! Aceasta nu înseamnă schimbare! Noi nu vrem să continuăm ceea ce a fost. Noi nu putem ţine în continuare în posturi oameni pe care au doar interese personale. Duceţi-vă şi uitaţi-vă în jurul Chişinăului şi aici, în vale... Ale cui sunt acele case? Ale cui? Ceea ce s-a întâmplat la noi în ultimii ani - trebuie distrus! Judecătoria Economică.... Eu sunt preşedinte, primesc informaţii de la oameni, am plângeri din partea oamenilor de afaceri din Ucraina, din Rusia, de peste tot. Noi nu putem continua aşa! Noi purtăm răspundere. Lumea cere de la noi – nu de la judecători. Lumea habar nu are cine stă acolo, dar noi îi tolerăm în continuare. De aceea, problema-cheie a PL este noua constituţie. Numai printr-o nouă constituţie o să putem schimba lucrurile în Republica Moldova”, a declarat Ghimpu.

Preşedintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova, Dumitru Diacov, a acuzat PL că, prin condiţiile înaintate, "întârzie formarea unei coaliţii de centru-dreapta”.
Astăzi, Guvernul Republicii Moldova a demisionat, pentru că aşa prevede Constituţia. Potrivit Legii Supreme, "Guvernul îşi exercită mandatul până la data validării alegerilor pentru noul Parlament”. Până la depunerea jurământului de către membrii noului guvern, actualii membri ai Cabinetului de Miniştri îndeplinesc doar funcţii de administrare a treburilor publice. Potrivit Constituţiei, dacă nu se reuşeşte alegerea preşedintelui Parlamentului, funcţia de şef interimar al statului este preluată de prim-ministrul în exerciţiu, adică de liderul PLDM, Vlad Filat.

×
Subiecte în articol: republica moldova