x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moldova îşi deschide consulat la Iaşi

Moldova îşi deschide consulat la Iaşi

24 Dec 2009   •   00:00

Guvernul Republicii Moldova a aprobat joi hotărârea privind deschiderea în 2010 a unui consulat la Iaşi. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) urmează să aprobe devizul de cheltuieli pentru deschiderea consulatului.



Potrivit şefului diplomaţiei moldoveneşti, Iurie Leancă, instituirea Consulatului General al Republicii Moldova la Iaşi are drept scop facilitarea mecanismului de prestare a serviciilor consulare cetăţenilor Republicii Moldova, dar apare şi în contextul realizării prevederilor Acordului privind micul trafic la frontieră, semnat de cele două state.

În cadrul aceleaşi şedinţe, executivul de la Chişinău a aprobat Acordul între guvernele Republicii Moldova şi României cu privire la punctele de trecere a frontierei de stat, semnat la Bucureşti la 13 noiembrie.

Potrivit MAEIE, aprobarea Acordului va asigura dezvoltarea relaţiilor bilaterale în domeniul circulaţiei persoanelor pe frontiera româno-moldavă şi concomitent va consolida cooperarea între instituţiile cu atribuţii la frontieră. În prezent nu există un Acord între România şi Republica Moldova privind trecerea frontierei.

Acordul respectiv a fost semnat la Bucureşti, în cadrul unei vizite a premierului Vlad Filat şi ministrului de externe. De asemenea, părţile au ajuns la un acord privind deschiderea unui consulat al Republicii Moldova la Iaşi şi a două consulate româneşti la Bălţi şi Cahul.

×
Subiecte în articol: externe