x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moldova: Se amână alegerea preşedintelui!?

Moldova: Se amână alegerea preşedintelui!?

18 Oct 2009   •   00:00
Moldova: Se amână alegerea preşedintelui!?
Sursa foto: unimedia.md/

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, este unicul candidat înscris în cursa pentru alegerile prezidenţiale din 23 octombrie 2009. Termenul limită de înregistrare a candidaţilor la comisia parlamentară pentru alegerea şefului statului a expirat ieri, 17 octombrie, ora 24.00, iar numele lui Marian Lupu este unicul care figurează în listă, a declarat Ion Pleşca pentru Info Prim Neo.



Conform unimedia.md, în Constituţia R. Moldova nu este prevăzut expres că la alegerea şefului statului trebuie să participe doi candidaţi, însă există un aviz al Curţii Constituţionale în care se menţionează necesitatea concurenţei. În aceste condiţii, Ion Pleşca, preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru alegerea preşedintelui R. Moldova, a declarat pentru Info-Prim Neo că procedura de alegere nu va putea avea loc la 23 octombrie. „Urmează să prezentăm un raport în Parlament, pentru ca legislativul să numească o nouă dată pentru alegeri”, a spus Pleşca, menţionând că va solicita Curţii Constituţionale să interpreteze situaţia creată şi soluţiile posibile.

Legislativul are timp până la data de 11 noiembrie pentru a alege şeful statului. În caz contrar, Parlamentul ales la 29 iulie va fi dizolvat, iar cetăţenii R. Moldova vor participa din nou la alegeri parlamentare anticipate. Pentru alegerea şefului statului sunt necesare 61 de voturi ale deputaţilor. AIE deţine 53 de mandate de deputat şi mai are nevoie de 8 voturi ale deputaţilor comunişti.

×
Subiecte în articol: externe