x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moldova se scaldă în ape tulburi

Moldova se scaldă în ape tulburi

de Sînziana Stancu    |    06 Dec 2010   •   19:40
Moldova se scaldă în ape tulburi
Sursa foto: Bogdan Chesaru/Intact Images

141326-bogdan-chesaru-intact-20101129113251002.jpgComisia Electorală Centrală (CEC) din Repu­blica Moldova a prezentat ieri rezultatele finale ale alegerilor legislative anticipate de la 28 noiembrie, relatează cotidianul Timpul, în ediţia electronică, preluat de Mediafax. La scrutin au participat 1.732.944 de persoane din 2.811.469 de alegători înscrişi pe listele electorale. Rata de participare a fost de 63,35%.

Patru partide au trecut pragul electoral, conform rezultatelor finale: Partidul Co­muniştilor din Republica Moldova (PCRM), care a obţinut 676.761 de voturi valabil exprimate şi va avea 42 de deputaţi în noul Legislativ, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), care a obţinut 506.365 de voturi şi va avea 32 de mandate de deputat, Partidul Democrat (PDM), care a obţinut 218.847 de voturi valabil exprimate şi va avea 15 parlamentari, şi Partidul Liberal (PL), care a obţinut 171.434 de voturi valabil exprimate şi va avea 12 mandate de deputat.

Potrivit ediţiei electronice a Jurnalului de Chişinău, raportul final referitor la alegeri va fi trimis la Curtea Constituţională, pentru validarea scrutinului de la 28 noiembrie.

Referitor la viitoarele posibile alianţe ce vor trebui făcute pentru ca forţele democratice să fie adevăratele câştigătoare ale alegerilor prin care s-a vrut orientarea Republicii Moldova pe dru­mul european, apele sunt încă tulburi. Li­de­rul Partidului Democrat din Republica Mol­do­va, Marian Lupu, a declarat că a primit o ofertă „foarte generoasă” din partea PCRM, însă „este puţin prematur” să se vorbească despre existenţa unei coaliţii, conform Pro TV Chişinău. Lupu a refuzat să ofere detalii în legătură cu oferta prezentată de Partidul Comuniştilor. „O să vină timpul şi o să discutăm acest subiect, dar este una foarte generoasă”, a spus el.

Dar forţele democratice au mai primit ieri un semnal nu tocmai pe placul lor chiar de la Kremlin. La Chişinău a venit valvârtej şeful administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Narîşkin, spunându-le moldovenilor că se află într-o „vizită de lucru, pentru a discuta mai multe subiecte, dar subiectul central rămâne perspectiva dezvoltării relaţiilor bilaterale între Republica Moldova şi Federaţia Rusă”. Şi Lupu a insistat că Narîşkin a venit la Chişinău „pentru a se documenta, pentru a se informa, pentru a discuta perspectivele relaţiilor bilaterale moldo-ruse” .

Totuşi, potrivit site-ului winnipe­gfreepress.com, Narîşkin şi adjunctul ministrului de Externe rus, Grigori Karasin, care l-a însoţit, ar fi cerut Chişinăului să instaleze la putere un „guvern eficient”, care să asigure stabilitate politică în această fostă republică sovietică. Moscova îşi doreşte însă ca Partidul Comunist, care, singur, a obţinut cele mai multe voturi comparativ cu celelalte partide, să se alieze în viitoarea guvernare cu Partidul Democrat, în care există mulţi comunişti.

Lupu a spus, la rândul său, că Partidul Democrat nu este în poziţia să facă oferte celorlalte partide, ci de „a vedea care sunt ofertele din partea partenerilor”.

×
Subiecte în articol: externe