Mai multe surprize scoate în evidenţă un sondaj realizat în Republica Moldova după victoria partidelor necomuniste în alegerile parlamentare anticipate. Candidatul coaliţiei liberal-democrate la Preşedinţie, Marian Lupu, l-a depăşit în topul popularităţii pe fostul său şef de partid, liderul comunist Vladimir Voronin. Sondajul mai arată că în cele trei luni cât s-a aflat în opoziţie, popularitatea Partidului Comuniştilor a scăzut.
Numărul susţinătorilor Partidului Comuniştilor din Republica Moldova scade, dar relativ încet. Potrivit datelor sondajului, dacă duminică ar fi organizate alegeri parlamentare anticipate, configuraţia forţelor politice în Parlament ar rămâne aproape neschimbată. Adică, Partidul Comuniştilor ar obţine 48 de mandate din totalul de 101 exact atât cât are în prezent , iar restul ar reveni Partidului Democrat (lider Marian Lupu), Partidului Liberal-Democrat (condus de actualul premier Vlad Filat) şi Partidului Liberal (al căruia lider este preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu).
Cel de-al patrulea partid care face parte din actuala coaliţie de guvernământ - Alianţa Moldova Nostră riscă să nu treacă pragul electoral. Acest partid este creditat cu doar 2,3% din voturi faţă de 7,3% cât a obţinut la alegerile anticipate din 29 iulie. Chiar şi aşa, comuniştii nu au nici o şansă să revină singuri la guvernare. Potrivit sondajului, partidele din actuala coaliţie de guvernământ ar obţine, între 33 şi 35% din sufragii, în timp ce Partidul Comuniştilor 29%.
Acelaşi sondaj mai relevă că moldovenii au cea mai mare încredere la momentul actual în liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, candidat la funcţia de şef al statului din partea Alianţei pentru Integrare Europeană. Liderul democrat se bucură de încrederea a 47% din cetăţeni, în timp ce popularitatea liderului comunist Vladimir Voronin a scăzut până la 40%. Actualul premier, Vlad Filat, lider al Partidului Liberal-Democrat, se situează pe poziţia a treia în topul popularităţii.
Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, lider al Partidului Liberal, se situează tocmai pe poziţia a şasea, fiind precedat de primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă (poziţia 5), şi de ex-premierul comunist Zinaida Greceanîi (poziţia 4).
În virtutea situaţiei politice incerte din Republica Moldova, rezultatele acestui sondaj, realizat de Institutul de Marketing Sondaje IMAS, sunt privite cu mult interes de politicieni şi analişti. Dacă guvernarea liberal-democrată nu va reuşi să convingă cel puţin opt deputaţi comunişti să voteze în favoarea lui Marian Lupu în scrutinul prezidenţial, actualul Parlament va fi dizolvat, iar în 2010 vor avea loc noi alegeri parlamentare anticipate.
Deşi din sondaj reiese clar că Partidul Comuniştilor pierde susţinători, până la această oră liderul PCRM, Vladimir Voronin, rămâne hotărât să provoace alegeri anticipate. La o întâlnire cu veteranii, el a declarat joi că "PCRM nu poate vota din principiu pentru candidatura Alianţei pentru Integrare Europeană la funcţia de şef al statului".
Directorul Institutului de Politici Publice de la Chişinău, Arcadie Barbăroşie, susţine că rezultatele sondajului nu vor influenţa opţiunea deputaţilor în ceea ce priveşte alegerea preşedintelui. Potrivit lui, "politicienii moldoveni percep sondajele ca pe nişte pârghii de promovare a imaginii şi nu ca instrumente de luare a unor decizii interne pentru politicile partidului".
În ceea ce priveşte aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, sondajul arată că 63% dintre moldoveni ar vota pentru eurointegrare în cadrul unui eventual referendum, iar 12% ar fi împotrivă. Pe de altă parte, pentru aderarea Moldovei la NATO ar vota doar 26% din moldoveni. 40% din respondenţi consideră că Republica Moldova ar trebui să aibă relaţii prioritare în următorii ani cu Rusia şi doar 12% cred că Moldova ar trebui să fie mai apropiată de România.