Republica Moldova trece prin cea mai murdară şi agresivă campanie electorală de la proclamarea independenţei. Candidaţi cumpăraţi, înjunghiaţi şi împuşcaţi, ziare false compromiţătoare pe care numeni nu şi le asumă, poze şi filmuleţe trucate, ştampile imense cu vopsea roşie imprimate pe asflat – toate s-au întâmplat în primele două săptămâni de campanie electorală.
Alegerile din ultimii ani au demonstrat că în Republica Moldova cultura şi responsabilitatea politică a electoratului a evoluat. Nu se poate spune, însă, acelaşi lucru despre cultura politică a celor care pretind la funcţii elective. Aceştia utilizează în campania electorală nişte tehnologii manipulatorii de care ţările dezvoltate au uitat cu zeci sau chiar cu sute de ani în urmă. Dacă un german sau un american ar urmări din Moldova actuala campanie electorală pentru alegerile locale, probabil că ar rămâne şocaţi în fiecare zi de trucurile dezonorante prin care se ridiculizează concurenţii electorali. într-o ţară europeană aceste manevre brutale de luptă politică ar fi taxate dur de electorat. şi moldovenii sunt dezgustaţi, dar le acceptă, deoarece cred că aşa este firesc în campanie, pentru că prea puţini ştiu cum ar trebui să arate o campanie electorală civilizată.
în ultimele zile, două ziare care apar la Chişinău au fost contrafăcute - umplute cu materiale compromiţătoare false la adresa exponenţilor partidelor aflate la guvernare şi împărţite prin cutiile poştale. Nimeni nu şi le asumă, iar poliţia şi procuratura nu poate da de urma celor care le-au tipărit. în timpul nopţii, Chişinăul este împânzit cu afişe obscene cu chipul lui Dorin Chirtoacă, principalul oponent al candidatului comunist la funcţia de primar al capitalei. Ceva mai înainte, candidaţi la diferite funcţii elective au fost înjunghiaţi sau împuşcaţi, ameninţaţi şi cumpăraţi.
Primii care le-au cerut socoteală politicienilor pentru campania murdară au fost jurnaliştii. Mai multe posturi de televiziune au organizat confruntări publice pentru a descoperi autorii tehnologiilor nedemne. Exponenţii alianţei de guvernare spun că autorii atacurilor abjecte sunt comuniştii dornici de revanşă. "Comuniştii simt că le fuge pământul de sub picioare, nu au nici o şansă şi recurg la asemenea lucruri ca să şoceze cetăţenii şi opinia publică, pentru a discredita concurenţii electorali”, susţine candidatul liberal la funcţia de primar de Chişinău, Dorin Chirtoacă.
La rândul lor comuniştii resping acuzaţiile: "Sunt învinuiri nefondate. Nu noi organizăm aceste lucruri. Noi nici nu am încercat să-l atacăm pe Chirtoacă sau să intrăm în discuţii cu el. Chirtoacă a demonstrat pe parcursul ultimilor 4 ani toate capacităţile sale administrative şi cred că concluziile au fost trase de către locuitorii municipiului Chişinău”, a declarat comunistul Eduard Muşuc.
Analistul politic Igor Boţan susţine că tehnologiile manipulatorii aplicate în această campanie electorală sunt foarte periculoase şi scumpe: "Există două nivele de murdărie în această campanie: Unu – la nivel de emoţii. Foarte periculos! şi emoţiile acestea se manifestă prin împuşcături şi cuţite... Dar există al doilea nivel unde vedem murdărie organizată şi foarte scumpă. Să contrafaci ziare costă scump!”, a spus Boţan.
Pe de altă parte, aceste atacuri împotriva concurenţilor electorali ai partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană au sudat coaliţia de guvernare. "Noi am evaluat încă odată situaţia şi am constatat că într-adevăr, în cazul scindării forţelor democratice există pericolul unei revanşe comuniste la nivelul municipiului Chişinău”, a subliniat deputatul liberal-democrat Valeriu Streleţ.
Analiştii anticipează că atacurile electorale se vor înteţi pe măsură ce vor rămâne tot mai puţine zile până la alegerile locale din 5 iunie. Există informaţii că unele partide pregătesc deja aşa-numitele "pomeni electorale”, acestea constând din pachete cu orez, macaroane, zahăr şi alte produse alimentare ce vor fi împărţite electoratului în preajma alegerilor de către anumiţi concurenţi electorali.