x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moldova / Voronin nu se poate abţine şi aduce alte acuze opoziţiei pentru evenimentele din 7 aprilie

Moldova / Voronin nu se poate abţine şi aduce alte acuze opoziţiei pentru evenimentele din 7 aprilie

16 Iun 2009   •   00:00

Încă preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin aduce critici şi acuzaţii opoziţiei de la Chişinău, pentru organizarea protestelor anticomuniste din 7 aprilie. Voronin a susţinut în urmă cu o zi un apel la televiziunea publică Moldova 1 în care a menţionat că în ajunul alegerilor anticipate Republica Moldova, societatea, economia, viaţa socială s-au cufundat într-o periculoasă stare de instabilitate: "Multe din cuceririle noastre comune de până acum - încrederea în ziua de mâine, modernizarea europeană şi pacea interetnică - pot fi pierdute pentru totdeauna".



"Evenimentele ce s-au produs în ultimele două luni nu au lăsat indiferent pe nimeni în Republica Moldova", spune Voronin. Ele au marcat profund viitorul ţării:  "Am văzut cu toţii cât de vulnerabilă poate fi ţara noastră când, fie şi doar pentru câteva ore, viaţa ei decurge după scenariile acelor politicieni şi acelor forţe care nu ştiu să piardă într-o competiţie democratică onestă". Voronin mai susţine că " partidele pierdante" la alegeri nu au prezentat nici o probă a acuzaţiilor privind fraudarea alegerilor şi le-a acuzat că au mobilizat elevi pentru a organiza protestele din aprilie. "Aceste argumente aşa şi nu le-a văzut nimeni - nici dumneavoastră, stimaţi concetăţeni, nici observatorii internaţionali. În schimb, acestor politicieni le-au fost suficiente 24 de ore pentru a mobiliza emoţiile negative ale câtorva mii de adepţi de-ai lor, în principal elevi şi adolescenţi, pentru a-i conduce, pe 7 aprilie, la un atac contra organelor legale ale puterii de stat şi contra instituţiilor statului".

Totodată, preşedintele moldovean a susţinut că opoziţia şi-a continuat activitatea distructivă prin faptul că a respins toate eforturile şi propunerile puterii de a găsi un compromis acceptabil şi demn. "Întreaga ţară s-a convins de faptul că persoanele, care s-au autointitulat opoziţie, nu tind spre propria victorie parlamentară, spre afirmarea unor principii sau idei proprii, ci doar spre destabilizare, spre haos, spre înfrângerea economică şi politică a Republicii Moldova", a acuzat Voronin, adăugând că partidele de opoziţie au folosit voturile numai pentru un sigur scop - "să paralizeze cu orice preţ puterea în ţară, să menţină şi să sporească tensiunea în societate, să excludă orice posibilitate de a realiza un consens naţional".

"Atmosfera noilor alegeri acum este mult mai proastă decât cea din ajunul alegerilor din 5 aprilie. Dar anume acum, mai mult ca oricând, este important ca toţi participanţii la această cursă preelectorală să dea dovadă de sânge rece şi de ataşament faţă de convingerile democratice", a mai spus Voronin. Actualul şef al statului a mai declarat că toţi participanţii la campania electorală trebuie să se pătrundă de o idee simplă, că Republica Moldova poate fi independentă numai într-un singur caz, în cazul în care ea va rămâne o ţară democratică şi va reinstaura stabilitatea politică. "Noi toţi trebuie să ne gândim cum să facem ca amărăciunea dezamăgirii viitorilor pierdanţi să nu ne arunce înapoi, spre evenimentele din 7 aprilie", a declarat Voronin.

El a asigurat că în viitoarele alegeri puterea va face tot posibilul pentru ca procesul electoral să corespundă într-o măsură şi mai mare normelor şi principiilor privind exprimarea liberă a voinţei. "Noi suntem deschişi pentru cei mai exigenţi observatori internaţionali, noi vom face totul ce este necesar pentru ca fiecare vot dat pentru un partid sau altul să fie rezultatul unei alegeri conştiente a cetăţenilor noştri, dar nu al unei presiuni administrative sau al coruperii lor de către concurenţii electorali. Şi oricât de divergente ar fi opiniile politice ale alegătorilor noştri, în acest moment critic al istoriei noastre, trebuie să conştientizăm faptul că principalul bilanţ al acestei campanii electorale trebuie să-l constituie victoria democraţiei, victoria statalităţii noastre", a declarat în mesajul televizat Vladimir Voronin.

Preşedintele moldovean a semnat luni seara decretul de dizolvare a parlamentului şi a numit data alegerilor anticipate pe 29 iulie, într-o zi de miercuri. Este pentru prima dată în Republica Moldova când alegerile se vor desfăşura în altă zi decât duminica. Deocamdată nu se cunoaşte care este motivul de a organiza alegerile în altă zi decât duminică.

×
Subiecte în articol: externe