x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moldovenii îşi aleg preşedintele în trei tururi

Moldovenii îşi aleg preşedintele în trei tururi

de Sînziana Stancu    |    29 Apr 2010   •   00:00

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a dat aviz pozitiv proiectului Partidului Comuniştilor (PCRM) de modificare a articolului 78 din Constituţie, care prevede modalitatea alegerii preşedintelui ţării în trei tururi.

Proiectul a fost avizat cu votul unanim al celor şase judecători, însă cu anumite recomandări, după cum a precizat preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere, care a explicat că trei menţiuni din proiect ar putea să se regăsească într-o lege organică, şi nu în Constituţie, informează Info-Prim Neo. Pulbere a mai menţionat că nu se recomandă dizolvarea Parlamentului timp de 10 zile, dacă şeful statului nu va putea fi ales în trei tururi (cu 61, 57 şi, respectiv cu 52 de voturi).

"Dizolvarea Parlamentului nu este condiţionată în nici o ţară din Europa. Partidele politice trebuie să găsească soluţii de depăşire a situaţiei, să nu avem veşnic alegeri anticipate", a spus el. În privinţa numărului de candidaţi necesar pentru ca alegerile să se desfăşoare, (PCRM propune cel puţin doi), CC a păstrat avizul său anterior, potrivit căruia e suficient un singur candidat. Reprezentantul PCRM la CC, Sergiu Sârbu, a spus că Parlamentul va hotărî la nivel politic dacă acceptă recomandările Curţii sau nu.

×
Subiecte în articol: externe