x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Monștrii din adâncuri. Creaturi oarbe, fără creier și fără inimă, spaimele turiștilor și ale oamenilor de știință (Der Spiegel)

Monștrii din adâncuri. Creaturi oarbe, fără creier și fără inimă, spaimele turiștilor și ale oamenilor de știință (Der Spiegel)

de Istvan Deak    |    30 Aug 2013   •   23:08

Înmulțirea meduzelor şi infestarea plajelor din mai toate colțurile lumii reprezintă un motiv de îngrijorare pentru turiști, dar și pentru oamenii de ştiință, conform unui amplu material publicat de Der Spiegel.
Înmulțirea acestor animale marine este influențată pozitiv de pescuitul intensiv dar şi de poluarea apei marine.

„Regina mărilor”
Conform biologului marin spaniol Josep Maria Gili, de la Institut de Ciencies del Mar, meduzele, aceste creaturi marine oarbe, fără creier şi fără inimă, sunt purtate de curenții marini în număr din ce în ce mai mare în zonele de coastă de pretutindeni din lume, meduza devenind în ultima perioadă adevărata regină a mărilor.
Meduzele şi oamenii intră din ce în ce mai des în contact în zonele turistice de plajă şi în zonele de coastă exploatate industrial, iar acest contact aduce pierderi de milioane de dolari în fiecare an - pierderi provocate, spre exemplu, de defectarea echipamentelor în urma pătrunderii meduzelor în sistemele de răcire ale centralelor electrice şi ale centralelor de desalinizare a apei marine.

Pagube pentru pescuit
Meduzele provoacă pagube importante şi pentru pescuit. Ele distrug plase şi le provoacă arsuri chimice pe piele pescarilor care le ating fără mijloace de protecție. Dacă, spre exemplu, mai multe meduze sunt purtate de curenți spre plasele care delimitează o fermă marină de peşte, toxinele acestor animale pot ucide toți peştii din crescătorie provocând importante pagube materiale.

Pagube pentru turism
La toate acestea se adaugă şi pagubele pe care le produc pentru turism. Spre exemplu, în ultimele zile, la Barcelona, Crucea Roşie a tratat peste 400 de cazuri de turişti atinşi de meduze, iar salvamarii au ridicat un steag galben pentru a avertiza împotriva intrării în apă.

Pescuitul intensiv, vinovat
Principala problemă, conform biologului marin Josep Maria Gili, este pescuitul intensiv. Este aritmetică simplă, susține el: "Dacă reduci numărul peştilor care se hrănesc cu meduze, precum şi numărul peştilor care concurează cu meduzele pentru aceeaşi hrană, în mod natural numărul meduzelor va creşte".
Meduzele sunt în mod normal o componentă importantă a ecosistemului marin. Conform biologilor, 124 de peşti şi 34 alte animale marine, aşa cum sunt țestoasele, se hrănesc cu meduze. La rândul lor, meduzele consumă în primul rând zooplancton, puiet de peşte şi peşti mai mici.

Înmulțire anormală
Atunci când pescuitul este mult prea intensiv, aşa cum se întâmplă în prezent în mai toate apele lumii, apar efecte secundare grave: meduzele concurează cu din ce în ce mai puțini peşti pentru zooplancton, iar abundența de resurse la face să se înmulțească mai mult decât în condiții normale. În acelaşi timp, ele exercită o presiune şi mai mare asupra populațiilor de peşti din ecosistem, hrănindu-se cu puietul acestora. Rezultatul este o explozie a numărului meduzelor şi colapsul populațiilor de peşti.
Meduzele sunt organisme relativ simple. Corpul lor este alcătuit în proporție de 98% din apă, la care se adaugă țesuturi gelatinoase, organe sexuale şi o cavitate gastrovasculară, un sistem nervos primitiv şi o capsulă cu venin. Sunt cunoscute aproximativ 1.500 de specii de meduze.

Puternice și rezistente
Pe cât de fragile şi delicate par aceste animale, pe atât de puternice şi rezistente sunt. Meduzele sunt nişte maestre ale evoluției. În ultimii 600 de milioane de ani meduzele au supraviețuit apariției peştilor, principalii lor inamici naturali şi competitori pentru hrană, au supraviețuit perioadelor glaciare care au alternat cu cele de încălzire, au supraviețuit apariției şi dispariției a numeroase mări şi oceane, impactului cu meteoriți şi erupțiilor vulcanice, rămânând practic neschimbate.

×
Subiecte în articol: meduza