x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moscova răspunde Washingtonului în „scandalul Magniţkii”. Tensiuni ca pe vremea Războiului Rece

Moscova răspunde Washingtonului în „scandalul Magniţkii”. Tensiuni ca pe vremea Războiului Rece

de Marina Constantinoiu    |    14 Apr 2013   •   11:50
Moscova răspunde Washingtonului în „scandalul Magniţkii”. Tensiuni ca pe vremea Războiului Rece

"Aşa-zisa "Lista Magnitskii", pe care sunt incluse, deocamdată, doar 18 cetăţeni ruşi vizaţi de sancţiuni economice şi de interdicţia de a călători în Statele Unite, va fi extinsă" - susţine unul dintre autorii acestei legi americane, senatorul James McGovern. Administraţia Casei Albe i-a dat asigurări senatorului american că va continua anchetarea activităţii demnitarilor ruşi.

Lista, care a fost făcută publică vineri de autorităţile  americane, rămâne deschisă şi din ea fac parte, în special, judecători, anchetatori şi procurori ruşi, care au fost direct implicaţi în 'dosarul Magnitskii'. Ei au ajuns pe această listă pentru presupusa lor implicare în decesul survenit în închisoare al juristului Serghei Magnitskii. Niciun înalt demnitar rus din Guvern sau din Administraţia prezidenţială nu este vizat de sancţiunile economice sau de interdicţia de a călători în SUA.

"Important este faptul că ‚Legea Magnitskii’ a intrat în vigoare şi că ea funcţionează" - susţine Ivan Cerkasov, fostul coleg al juristului rus Serghei Magnitskii, care a decedat în împrejurări suspecte, într-un penitenciar din Rusia. Ivan Cerkasov era partener de afaceri cu Serghei Magnitskii, în cadrul Fondului Hermitage Capital Management.

"Relaţiile ruso-americane traversează o perioadă destul de încercată", recunoaşte preşedintele Comisiei pentru Relaţii Externe din cadrul Consiliului Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului rus), Mihail Marghelov.

Moscova a promis un răspuns pe măsură. Şi-a respectat promisunea de a riposta în aceeaşi manieră ca autorităţile americane şi a dat publicităţii varianta sa a aşa-sizei "liste negre", care conţine numele a 18 cetăţeni americani vizaţi de sancţiuni economice şi de interdicţia de a călători în Federaţia Rusă, anunţ` Ministerul rus al Afacerilor Externe.

În opinia autorităţilor ruse, cei 18 cetăţeni americani sunt implicaţi în comiterea unor torturi la adresa deţinuţilor din închisoarea Guantanamo, dar şi de încălcarea unor drepturi şi libertăţi ale cetătenilor ruşi aflaţi în străinătate.

Pe lista întocmită de Rusia nu se regăsesc demnitari americani de rang înalt. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Aleksandr Lukaşevici, susţine că publicarea "Listei Magnitskii" reprezintă o lovitură puternică la adresa relaţiilor ruso-americane. El a menţionat că "războiul listelor nu este opţiunea Rusiei".

Moartea dup` 11 luni de deten]ie la Moscova, la 16 noiembrie 2009, în condi]ii extrem de controversate a juristului Serghei Magni]kii, care avea 37 de ani [i era angajat al Hermitage Capital, un fond de investi]ii occidental, a escaladat tensiunile dintre Moscova [i Washington.

Devenit simbol al luptei contra corupţiei, Magniţkii era consilier al fondului de investiţii occidental. El a fost arestat după ce a denunţat o vastă maşinaţiune financiară de 5,4 miliarde de ruble (130 de milioane de euro), urzită, potrivit lui, de oameni din Poliţie şi Fisc, în detrimentul statului rus şi al Hermitage Capital. Magniţkii a fost inculpat la rândul său pentru fraudă fiscală de către aceiaşi oficiali pe care el îi denunţa, potrivit Hermitage. Acest scandal este la originea unui conflict diplomatic între Moscova şi Washington.

În decembrie trecut, Rusia a răspuns „listei Magniţkii” adoptând o lege care prevedea realizarea unei liste cu americani şi alţi cetăţeni străini cărora să le fie interzis sejurul în Rusia. Moscova a interzis, de asemenea, adopţiile de copii ruşi de către cetăţeni americani, una dintre măsurile cele mai ostile luate la adresa Statelor Unite de la încheierea Războiului Rece până în prezent.

×
Subiecte în articol: scandalul magnitii