x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moscova schimbă tonul: Apocalipsa vine din Iran

Moscova schimbă tonul: Apocalipsa vine din Iran

de Mihaela Matachita    |    13 Iul 2010   •   00:00
Moscova schimbă tonul: Apocalipsa vine din Iran
Sursa foto: Sergey Ponomarev/AFP

Rusia a recunoscut în sfârşit că Iranul este aproape de a avea potenţialul producerii armei nucleare, potrivit preşedintelui Dmitri Medvedev, care a făcut această afirmaţie ieri, la o zi după ce Teheranul a sfidat încă o dată lumea prin anunţul că a produs 20 de kilograme de uraniu îmbogăţit.



În ultimele luni, Dmitri Medvedev a adoptat o linie dură faţă de Iran, sprijinind a patra serie de sancţiuni ONU, financiare şi militare, impuse Teheranului pentru controversatul său program nuclear. Dar declaraţia de ieri este "una din primele dăţi când Moscova recunoaşte public faptul că Iranul se îndreaptă spre crearea armei nucleare", sublinia BBC. Schimbarea de ton a liderului de la Kremlin este semnificativă, având în vedere că Rusia este un aliat tradiţional al Teheranului, cu care are puternice legături economice şi militare. Textual, Medvedev a declarat, în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor la Moscova: "Iranul este pe cale de a avea potenţialul care, în principiu, ar putea fi folosit la crearea armelor nucleare".

Poziţia exprimată ieri este similară cu cea a SUA şi a principalelor puteri europene care suspectează Iranul că urmăreşte să-şi creeze bomba atomică, deşi Teheranul repetă că programul său nuclear este paşnic.
De o lună, SUA şi UE au impus unilateral sancţiuni suplimentare acestei ţări, printre care interzicerea investiţiilor în industria petrolului şi gazelor. Referindu-se la sancţiuni, Medvedev a spus ieri că acestea "au un sens, reprezintă un semnal destinat să stimuleze procesul de negocieri. Acum, trebuie răbdare şi reluarea rapidă a dialogului". Preşedintele rus a cerut Teheranului să facă dovadă de deschidere şi să coopereze cu inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA).

Sfidând ONU şi sancţiunile, preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad refuză sistematic să înceteze îmbogăţirea uraniului, iar duminică "şeful atomic" Ali Akbar Salehi a anunţat un nou pas pe calea nucleară, anume producerea celor 20 de kilograme de astfel de combustibil.

×
Subiecte în articol: externe