x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mossad pune mana pe arme

Mossad pune mana pe arme

10 Mar 2004   •   00:00

Mossadul, serviciul israelian de informatii, renumit pentru eficienta si discretie, trece printr-o metamorfoza secreta.

Odinioara, spionii sai erau oriunde se intampla ceva. Acum, spionii s-au imputinat si au facut loc agentilor pregatiti pentru operatiuni speciale.

PRINCIPII SOLIDE. Agentia este fidela principiilor dupa care s-a condus in intreaga sa existenta: protejarea intereselor Israelului in intreaga lume si apararea statului israelian impotriva pericolelor care ii ameninta existenta, cum ar fi terorismul promovat de reteaua Al-Qaeda sau potentialul nuclear al Iranului. In aceste scopuri, multe dintre sectiile Mossadului presarate prin lume au fost inchise sau personalul lor a fost restrans. Potrivit unui raport al agentiei Debka, israelienii au dezvoltat in locul lor unitati operationale specializate si se pregatesc sa dea unda verde retelei globale astfel create.

ARMATA DIN AFARA TARII. Armata Israelului este antrenata pentru operatiuni in interiorul granitelor si in nici un caz nu poate face fata, spre exemplu, unui atac biologic, chimic sau de alta natura, al retelei teroriste Al-Qaeda. In schimb, noile unitati speciale ale Mossadului sunt pregatite pentru a actiona atat in interiorul tarii, cat si in afara granitelor, in special in raza tarilor arabe vecine. Numarul spionilor a fost redus doar la strictul necesar acestor unitati, dotate cu cele mai performante tehnologii de lupta.

PLANUL. Practic, israelienii si-au alcatuit o armata in afara granitelor, gata sa intervina rapid si eficient acolo unde este nevoie. Procesul de metamorfozare a Mossadului a fost initiat chiar de directorul serviciului de informatii, generalul Meir Dagan (foto), si a intrat in vigoare in septembrie 2003, indata ce a primit aprobarea premierului israelian Ariel Sharon.
( ANA ILIE )

×
Subiecte în articol: externe