x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Muamar Gaddafi, tăticul generos al infirmierelor

Muamar Gaddafi, tăticul generos al infirmierelor

de Sînziana Stancu    |    10 Apr 2011   •   20:49
Muamar Gaddafi, tăticul generos al infirmierelor
Sursa foto: /Reuters
160625-reuters-rtr2j98g.jpgDespre "patronul" căruia i-au stat la dispoziţie 24 de ore din 24 şi 7 zile din 7, cele şase infirmiere recrutate din străinătate, din ţări "prietene" Libiei, pentru a lucra la spitalul din reşedinţa lui Muamar Gaddafi, din Tripoli,  au numai cuvinte de laudă. Gonite de loviturile aeriene ale coaliţiei internaţionale, asistentele s-au întors în ţările lor, dar au păstrat nostalgia vremurilor petrecute alături de el. Unele nu s-au sfiit să şi-o ascundă, vorbind despre dictatorul libian ca despre un "tătic" generos, căruia îi plăcea ca anturajul său secret să folosească diminutivul franţuzesc "Papa" când i se adresa. Iar el le-a tratat pe măsură şi le-a recompensat pentru serviciile lor ca pe nişte regine.

Reîntoarsă în satul său natal din Ucraina, Oksana Balinskaia, o bru­ne­tă de 24 de ani, cu chip suav, a făcut confesiuni cotidianului rus Komsomolskaia Pravda despre cei doi ani petrecuţi în preajma "ghidului" naţiunii libiene, cât a lucrat la spitalul de familie din reşedinţa lui Gaddafi. Prima dezvăluire făcută de Oksana despre liderul de la Tripoli a fost că Gaddafi este un bărbat care are o tensiune arterială "de invidiat". Oksana a îndepărtat astfel zvo­nu­rile referitoare la faptul că Gaddafi ar fi hipertensiv. Apoi, a po­ves­tit că nu e deloc un tip pretenţios şi că, în general, mănâncă de toate. "Adoră însă cuşcuş cu carne de oaie sau de cămilă", a ţinut să precizeze Oksana. 

Ea a fost foarte încântată de viaţa pe care a dus-o la Tripoli. "Aveam fiecare câte un apartament cu două camere, bine şi frumos mobilat. N-am avut nimic de reproşat. Aveam nevoie de un alt frigider, nici o pro­blemă! Se rezolva imediat. Sau de un nou tapet? La fel!", a povestit infirmiera.

Un obicei galant al liderului de la Tripoli se petrecea în fiecare an, în data de 1 septembrie, când aniversa venirea sa la putere. Atunci, Gaddafi le oferea tuturor angajaţilor din reşedinţa sa câte un ceas de aur cu fotografia lui pe cadran, în loc de dedi­caţie. Galina Kolotniţka, o altă asistentă medicală care a stat în serviciul lui Gaddafi opt ani, se poate lăuda deja cu o colecţie întreagă de asemenea ceasuri. Despre  colega sa Galina, Oksana a ţinut să precizeze că zvonurile lansate în răutăcioasele telegrame diplomatice americane, publicate de WikiLeaks, că ar fi "voluptoasa" amantă a Colonelului, nu sunt nici pe departe adevărate. Galina este, în primul rând, o femeie de 40 de ani, soţie şi mamă, spune Oksana, adăugând că «infirmiera principală era Draga, o sârboaică»...

Virtuţile lui Gaddafi nu se opresc însă aici. Tânăra ucraineancă a mai dezvăluit că liderul de la Tripoli era "generozitatea întruchipată" cu personalul care îl îngrijea. "Când am mers la New York, ne-a dat bani pentru cumpărături", dezvăluie Oksana, precizând că gestul similar s-a repetat şi la Cairo. "Am primit o maşină şi bani ca să vizităm piramidele", a povestit ea, dar şi un avertisment referitor la programul de vizitare, cu menţiunea că avionul de Tripoli "nu aşteaptă". Ca un făcut, asistentele au fost "prinse în aglomeraţie" în drum spre aeroport şi au pierdut avionul. "Din fericire, când am ajuns la aeroport, avionul-cargou care transporta automobilele era încă acolo", a povestit tânăra. S-au urcat în ulti­mul moment, dar au avut parte de o călătorie cu peripeţii. "Maşinile erau prinse cu lanţuri, iar noi  nu aveam de ce să ne ţinem. La un moment dat, ne-am gândit să intrăm într-o maşină, dar am renunţat. S-a descurcat fiecare cum a putut", a mai dezvăluit Oksana, adăugând că, la întoarcerea la Tripoli, "tăticul nu era furios". La fiecare deplasare, "ia câte două avioane-cargou, unul pentru maşini, iar celălalt pentru efecte".

Oksanei îi plăceau mult aceste călătorii. Are însă un singur regret, că nu a reuşit să îşi ia rămas bun de la "tăticul" cel bun şi galant când a fost nevoită să plece pe neaşteptate din Libia. Dar el "era ocupat cu alte treburi mai serioase atunci", a mai spus Oksana.

×