x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mubarak: "Mă retrag, dar în septembrie"

Mubarak: "Mă retrag, dar în septembrie"

01 Feb 2011   •   23:47
Mubarak: "Mă retrag, dar în septembrie"
Sursa foto: /Reuters

Nu se retrage imediat de la şefia statului dar promite că n-o să candideze pentru un nou mandat. Acesta este mesajul pe care preşedintele egiptean Hosni Mubarak l-a transmis contestatarilor săi într-un discurs televizat.

Liderul împotriva căruia au ieşit în stradă aproape un milion de oameni a spus că vrea să rămână preşedinte până în septembrie, când mandatul său expiră. Mubarak a promis că în acest interval va reforma Constituţia şi va asigura "o tranziţie paşnică” înainte ca succesorul său să preia puterea. "Voi urmări ca predarea puterii să se facă aşa cum o cer oamenii din ţară", a declarat preşedintele egiptean.

El n-a pierdut însă ocazia să critice manifestaţiile organizate împotriva lui, spunând că ceea ce începuse ca un protest paşnic s-a transformat într-o mişcare violentă controlată politic.

Mubarak le-a cerut forţelor de poliţiei să rămână în stradă, să îşi facă datoria, dar să respecte drepturile manifestanţilor. El a mai spus că este mândru că şi-a slujit naţiunea şi a anunţat că nu va pleca niciodată din Egipt. "Voi trăi şi voi muri în Egipt... Posteritatea mă va judeca", a spus şeful statului egiptean.

Discursul lui Mubarak a fost urmărit şi de manifestanţii din piaţa Tahrir, care au izbucnit în urale când preşedintele a anunţat că se va retrage. Corespondentul BBC relatează că sunt şanse ca egiptenii să accepte compromisul oferit de Mubarak, pentru că sunt "un popor răbdător”, care ar fi dispus "să mai aştepte Câteva luni înainte să-l vadă plecat”.

Anterior, liderii protestatarilor îi ceruseră lui Hosni Mubarak să renunţe la funcţie, dându-i drept termen-limită ziua de vineri. De altfel, în acea zi urma să aibă loc un marş având drept destinaţie tocmai palatul prezidenţial.

×