Egiptul, una dintre ţările cele mai influente în Africa, zona mediteraneană, Orientul Mijlociu şi lumea islamică, având cea mai numeroasă populaţie (80 de milioane de locuitori) din ţările arabe, influenţează, în mod tradiţional, agenda politică a vecinilor. Potrivit paginii online a ziarului britanic Financial Times, citată de Mediafax, istoria a demonstrat că Egiptul marchează în mod tradiţional tendinţele politice în Orientul Mijlociu, de aceea o eventuală înlăturare de la putere a lui Mubarak riscă să declanşeze efectul de domino în ţările din regiune.
Tineretul arab – denumit de analişti "Generaţia-2011", de sacrificiu, care a devenit forţa motrice a recentelor evenimente, a reuşit să facă o spărtură în "Zidul fricii", spune analistul Volker Perthes, director al Institutului pentru Securitate şi Afaceri Internaţionale de la Berlin. Potrivit ziarului austriac Der Standart, citat de Agerpres, politicieni experimentaţi, cum este Mohamed El Baradei, sunt solicitaţi să se asigure ca tranziţia să se desfăşoare în condiţii optime. Însă El Baradei a pierdut ieri din capitalul de imagine şi de încredere după ce a afirmat că nu este interesat de nici o funcţie politică, dar că este preocupat că demonstranţii pro-Mubarak sunt "o bandă de criminali periculoşi", care vor transforma Piaţa Tahrir din Cairo "într-o baie de sânge".
Manifestanţii anti-Mubarak sunt încurajaţi încontinuu de câteva zile de lideri din întreaga lume. Fidel Castro, fostul preşedinte al Cubei, a spus că "soarta" lui Mubarak "este pecetluită". Comisia Europeană a cerut o tranziţie paşnică în Egipt şi organizarea de alegeri libere şi corecte. Ministrul suedez de Externe, Carl Bildt, a făcut apel la organizarea de "alegeri libere şi echitabile", deoarece "era Mubarak în politica egipteană este încheiată". Premierul britanic, David Cameron, a cărui ţară este bun prieten şi aliat al SUA, a vorbit ieri despre tranziţia "care trebuie să fie rapidă, credibilă şi să demareze imediat". Îndemnul lansat de preşedintele american, Barack Obama, ca tranziţia în Egipt să înceapă "acum", este respinsă categoric de regimul Mubarak şi... de Rusia, care a anunţat, prin vocea ministrului de Externe, Serghei Lavrov, că "nu consideră utilă impunerea unor reţete din afară"