Corespondenţă din Londra
Diferenţa dintre un romăn care munceşte in Romănia şi unul care munceşte in Anglia constă in cei 10.000 RON ce intră lunar pe cardul celui care trudeşte pe "insulă".
Corespondenţă din Londra
Diferenţa dintre un romăn care munceşte in Romănia şi unul care munceşte in Anglia constă in cei 10.000 RON ce intră lunar pe cardul celui care trudeşte pe "insulă".
In Marea Britanie muncesc două categorii de romăni. Cei cu vărste de pănă la 35 de ani care au venit pentru a trăi intr-o lume fără prea multe complexe. Au inceput să-şi construiască o carieră, şi-au dat copiii la şcolile de aici, plătesc lunar rată pentru casa pe care şi-au cumpărat-o in Marea Britanie. Din a doua categorie fac parte romănii cu vărste de peste 40 de ani, majoritatea bărbaţi, care lucrează in construcţii. Au venit pentru a căştiga bani mulţi, pe care ii trimit lunar la familiile rămase in ţară. Cu mult noroc şi muncă unii ajung la salarii de 2.000 de lire pe lună. Căt n-a visat vreodată un muncitor romăn. După ce scad taxele lunare, chiria şi măncarea, le rămăn cam 1.000 de lire.
ALT "ACASÃ...". "Dacă eşti serios şi muncitor ajungi să căştigi pănă la 2.500 de lire pe lună", explică Mişu, privind uimirea de pe chipul meu. "Nu ştiu dacă un muncitor romăn va ajunge să căştige in următorii zece ani banii ăştia muncind in ţară", adaugă tănărul. Are 25 de ani şi căştigă lunar bani la care nu a indrăznit să viseze in Romănia. Şi munca e pe măsură. Ziua lucrează ca plaster - o secţiune specializată din meseria de zugrav. "Aici nu e ca in ţară, unde ştii să le faci pe toate. Te califici intr-o chestie foarte precisă şi o faci la perfecţie", detaliază Mişu. Uneori mai prinde căte un job de noapte la metrou. Incepe munca la 00:00 şi termină pe la 5:00. Doarme căteva ore şi de la 8:00 pănă la 17:00 continuă ca plaster, la job-ul de zi.
A PLECAT LA CÃ...PŞUNI. A venit in Anglia cu trei ani in urmă, la cules de căpşuni. Era student in anul IV la Facultatea de Zoothenie din Iaşi şi spera că va strănge repede nişte bani şi se va intoarce acasă. După cinci luni, atunci cănd i-a expirat contractul, reuşise să pună deoparte doar căt să-şi dea datoriile făcute in ţară pentru "plimbarea" britanică. A hotărăt să rămănă. La inceput i s-au promis locuri de muncă de 2.500 lire pe lună. Un basm pentru un nou-venit in Londra. "Era de neimaginat să ajung să căştig banii ăştia, pentru că nu aveam nici o calificare. Aşa că mai bine de jumătate de an am lucrat ca muncitor necalificat. Am săpat, am cărat, am făcut tot ce presupune muncă fizică din greu. Lucram noaptea şi căştigam doar căt să mă intreţin", işi aminteşte tănărul ieşean. Aşa că a inceput să inveţe o nouă meserie. Cea de plaster - un fel de tencuitor. Noaptea muncea pentru a se intreţine, iar ziua lucra ca voluntar, pentru a invăţa meseria. Şase luni a durat chinul. Acum are luni in care căştigul ajunge la 2.500 de lire, din care 500 se duc pe taxe. Noaptea munceşte, pentru că "mi-a intrat in sănge şi m-aş plictisi acasă". Vrea să-şi termine facultatea incepută in ţară la IDD şi să urmeze apoi alte cursuri universitare in Marea Britanie, pentru a se recalifica.
Caraibe şi funcţionari amabili
In casa inchiriată de Mişu te intămpină bocancii plini de mortar. Pe calorifer stau la uscat "vestele de muncă". Din ţară şi-a adus un ceaun. Duminica face sarmale moldoveneşti căt pumnul, peşte prăjit şi mămăligă. In camera de zi are o fereastră către Romănia - un televizor uriaş cu canale romăneşti.In ţară s-ar mai intoarce doar dacă legislaţia i-ar permite să-şi deschidă o afacere independentă de şpăgi. Il bate găndul să-şi cumpere o casă in Londra.
Dacă ar fi să viseze la ceva, ar fi o familie, căci doar banii nu inseamnă mare lucru. Nu ar lăsa Anglia pentru "zămbetul larg şi amabil al funcţionarilor, pentru parcurile verzi, pentru piscina la care merg săptămănal, pentru că sunt respectat indiferent de munca
pe care o fac, pentru că săptămăna viitoare, dacă vreau, imi pot permite o excursie in Caraibe".
Citește pe Antena3.ro