x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Muniția lui Kim nu-l poate salva pe Putin

Muniția lui Kim nu-l poate salva pe Putin

de Şerban Mihăilă    |    13 Sep 2023   •   07:00
Muniția lui Kim nu-l poate salva pe Putin

Principala miză a întrevederii dintre liderul nord-coreean, Kim Jong-un, și președintele rus, Vladimir Putin, pare să fie încheierea unui acord bilateral în domeniul armamentului, prin care Rusia să-și poată completa stocurile tot mai mici de muniție pentru frontul din Ucraina. Casa Albă susține că Moscova vrea să cumpere „milioane” de proiectile de artilerie și rachete din Coreea de Nord. Cu toate acestea, sunt de părere experții militari, este puțin probabil ca înțelegerea să schimbe cursul războiului.

Administrația Biden și aliații săi presupun că Phenianul deține un stoc mare de obuze de artilerie și rachete, care ar fi compatibile cu armele din epoca sovietică. De asemenea, Occidentul estimează că nord-coreenii au în spate și o tradiție de fabricare a unor astfel de muniții.

Dimensiunea depozitelor de armament din Coreea de Nord și stadiul lor de degradare în timp sunt mai puțin clare, la fel ca și amploarea producției în curs, dar aceste stocuri ar putea ajuta la refacerea arsenalului rusesc, aproape epuizat în Ucraina, afirmă Joseph Dempsey, cercetător în domeniul apărării la Institutul Internațional pentru Studii Strategice.

„În timp ce accesul la astfel de stocuri ar putea prelungi conflictul, este puțin probabil ca acest lucru să schimbe rezultatul războiului.”, mai spune Dempsey, citat de Reuters.

Goana după obuze

Atât Ucraina, cât și Rusia au consumat un număr enorm de obuze și au apelat la aliați și parteneri din întreaga lume pentru a-și reface stocurile de muniție.

Rusia a tras 10-11 milioane de cartușe anul trecut în Ucraina, a estimat, recent, un oficial occidental.

Printre muniția pe care SUA au furnizat-o Ucrainei se numără obuze cu capacități avansate, precum „Excalibur”, care utilizează ghidare GPS și aripioare de direcție pentru a lovi ținte ce măsoară până la 3 metri, de la o distanță de până la 40 de kilometri.

Oferta Coreei de Nord este, foarte probabil, mai puțin tehnologizată, dar accesarea acestor stocuri ar putea crește semnificativ capacitățile Rusiei pe termen scurt, în timp ce liniile de producție nord-coreene ar fi utile pe termen lung, susține Siemon Wezeman, de la Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm.

„Aproape niciuna dintre aceste muniții nu este în vreun fel «avansată»” și ar alimenta utilizarea tradițională a artileriei rusești de tip «baraj», însă nu ar oferi Rusiei arme de precizie.”, mai spune el, citat de Reuters.

Pentru ca toată artileria nord-coreeană de calibru 100 mm-152 mm să dispună de stocuri minime ar însemna ca Phenianul să aibă cel puțin milioane de proiectile stocate, precizează Wezeman. Doar pentru a reface arsenalul utilizat în exerciții sau demonstrații ar fi nevoie de capacități serioase de producție.

Recent, Casa Albă a declarat că Rusia vrea să cumpere, literalmente, „milioane de proiectile de artilerie și rachete” din Coreea de Nord.

Cantitatea, în detrimentul calității

Tirurile masive de artilerie au jucat un rol-cheie de la începerea invaziei din Ucraina, pe care Rusia o numește „operațiune militară specială”. De altfel, unii analiști spun despre artilerie că este „Regele bătăliei”, în pofida accentului pus pe arme mult mai spectaculoase, de înaltă tehnologie.

„Folosită corect, artileria poate spulbera voința și coeziunea inamicului, oferind o oportunitate semnificativă de a cuceri atât terenul, cât și inițiativa.”, afirmă Patrick Hinton, bursier al armatei britanice la „Royal United Services Institute”.

Cu toate acestea, tactica militară este mult mai complicată decât lansarea, pur și simplu, a obuzelor asupra inamicului, iar barajele de artilerie rusești au eșuat în repetate rânduri în dislocarea apărătorilor ucraineni.

Hinton precizează că problema calității obuzelor de artilerie nord-coreene ar putea avea un impact major, dacă defectele nu se încadrează în toleranțele acceptate.

„Muniția prost făcută va avea performanțe inconsecvente - comportamentele în zbor pot fi afectate, ceea ce va reduce precizia. Siguranțele de proastă calitate pot duce la o funcționare prematură, iar durata de valabilitate poate fi redusă, dacă conținutul este prost făcut.”, mai spune el. „Toate acestea trebuie să fie fabricate conform unor specificații înalte, altfel s-ar putea să nu aterizeze acolo unde se așteaptă, ceea ce poate avea consecințe catastrofale.”

Performanțele artileriei lui Kim par extrem de proaste, de când armata nord-coreeană a tras aproximativ 170 de obuze asupra insulei sud-coreene Yeonpyeong, în 2010, ucigând patru persoane.

Potrivit unui raport dat publicității la Washington, mai mult de jumătate dintre aceste proiectile au căzut în apele din jurul insulei, în timp ce aproximativ 20% dintre cele care au avut impact asupra insulei nu au reușit să explodeze.

O rată de eșec atât de ridicată sugerează că unele muniții de artilerie fabricate în Coreea de Nord au suferit fie de pe urma unui slab control de calitate în timpul fabricării, fie de pe urma condițiilor și standardelor de depozitare precare.

×
Subiecte în articol: Kim Jong-un vladimir putin