x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Muntenegru: Jurnalistă de investigație agresată. Opt persoane au fost arestate

Muntenegru: Jurnalistă de investigație agresată. Opt persoane au fost arestate

19 Feb 2019   •   17:23
Muntenegru: Jurnalistă de investigație agresată. Opt persoane au fost arestate

Poliţia muntenegreană a anunţat marţi arestarea a nouă bărbaţi suspectaţi de participare la agresiunea împotriva unei jurnaliste de investigaţie, rănită prin împuşcare în luna mai 2018, transmite AFP.

Cei nouă au fost arestaţi în cursul mai multor operaţiuni desfăşurate în Muntenegru şi în afară ţării, a declarat presei şeful poliţiei din capitala Podgorica, Milovan Pavicevic, precizând că suspecţii - a căror identitate nu a fost dezvăluită - aparţin unui 'grup infracţional'.

Ei 'sunt suspectaţi că au pregătit' atacul şi 'au rănit-o grav pe jurnalista Olivera Lakic', care a fost împuşcată în picior în ziua de 8 mai 2018, a declarat Pavicevic.

La domiciliile suspecţilor a fost confiscată o mare cantitate de arme, explozivi şi grenade de mână, a mai spus şeful poliţiei.

Jurnalista Olivera Lakic este specializată în investigaţii referitoare la crima organizată. Ea mai fusese agresată în urmă cu şapte ani, când a fost lovită la cap de necunoscuţi, în faţa locuinţei sale.

Zeci de jurnalişti au fost victime ale agresiunilor în Muntenegru începând din 2004, an în care un ziarist al cotidianului Dan, Dusko Jovanovic, a fost asasinat. Niciunul din aceste cazuri nu a fost elucidat până acum.

În cel mai recent raport cu privire la Muntenegru, Comisia Europeană a criticat lipsa de progrese 'în anchetele referitoare la violenţele contra jurnaliştilor'.

După atacul asupra Oliverei Lakic, Bruxellesul a avertizat că lipsa progreselor în privinţa protejării jurnaliştilor şi libertăţii presei va fi 'un obstacol' în procesul de aderare a Muntenegrului la Uniunea Europeană. 

Împreună cu lupta împotriva crimei organizate, această temă este considerată prioritară de Uniunea Europeană.

Anunţul de marţi al poliţiei muntenegrene intervine cu două zile înaintea vizitei la Podgorica a comisarului european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: muntenegru jurnalista de investigatie