x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Muntenegru - Referendum cu gandul la UE

Muntenegru - Referendum cu gandul la UE

de Irina Cristea    |    22 Mai 2006   •   00:00
Muntenegru - Referendum cu gandul la UE

Populatia din Muntenegru, chemata ieri la urne, a votat cu o larga majoritate separarea de Serbia.

Muntenegrenii au votat separarea de Serbia, trimitand in istorie ultima ramasita a fostei Iugoslavii. Primele estimari date publicitatii de Centrul pentru Alegeri Libere si Democratie aratau ca populatia a votat in proportie de 56,3% pentru independenta. Cele 1.120 de sectii de votare s-au deschis la ora locala 8:00 si s-au inchis la ora locala 21:00. Pentru ca Muntenegru sa se rupa de Serbia era nevoie de participarea a 50% dintre alegatori si de "da"-ul a 55% din acestia.

ISTORIE COMUNA. Dupa dizolvarea Uniunii Serbia si Muntenegru, infiintata in 2003 la insistenta UE, fosta Iugoslavie va deveni, definitiv, istorie. Uniunea era singura forma de stat federal ramasa dupa razboi. Relatiile dintre Belgrad si Podgorita sunt destul de stranse. Populatiile din cele doua tari vorbesc aceeasi limba, au aceeasi religie, au o istorie comuna si relatii economice. Ceea ce ii desparte este insa mai puternic. Sustinatorii independentei spun ca, fara Serbia si problemele ei, Muntenegru va avea sanse mai mari sa prospere si sa intre in UE.

CEI MAI MICI
Muntenegru este cel mai mic stat din fosta Iugoslavie, cu o populatie de 650.000 de locuitori, dintre care 40% muntenegreni, 30% sarbi, 9% bosniaci. Fost principat, si-a obtinut independenta de turci in 1878, iar in 1918 s-a unit cu regatul sarbilor, croatilor si slovenilor, sub dinastia Karadjordjevici. A facut parte din Iugoslavia lui Tito pana la dezintegrarea acesteia, la inceputul anilor ’90. Din aprilie 1992 s-a constituit in Republica Federala Iugoslavia, alaturi de Serbia. Ruptura de Belgrad a inceput in 1997 la initiativa presedintelui reformist Milo Djukanovici. In 2003, Republica Federala Iugoslavia a devenit, pe hartie, Uniunea Serbia si Muntenegru. Tot atunci, muntenegrenii au obtinut dreptul ca la trei ani dupa acest acord sa poata organiza referendum in vederea obtinerii independentei. In prezent, tara este condusa de Filip Vujanovici, sustinator al independentei si al aderarii europene. El este presedinte din mai 2003.

×
Subiecte în articol: externe serbia muntenegru