x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Muntenegru: Un ministru demisionează după o înregistrare video asupra unui caz de corupţie

Muntenegru: Un ministru demisionează după o înregistrare video asupra unui caz de corupţie

01 Noi 2019   •   22:30
Muntenegru: Un ministru demisionează după o înregistrare video asupra unui caz de corupţie

Ministrul muntenegrean al Dezvoltării şi Turismului, Pavle Radulovic, şi-a dat demisia vineri, a doua zi după difuzarea la un canal de televiziune a unei înregistrări video ce pare a arăta cum doi inspectori angajaţi ai ministerului său acceptă mită, relatează France Presse.

Este pentru prima dată când un caz de corupţie a condus la demisia unui ministru în această mică ţară balcanică.

"Nimeni nu mi-a sugerat să demisionez, aceasta reflectă opiniile mele personale despre afaceri, etica trebuie să existe în afaceri şi în administraţia de stat", a declarat ministrul într-o conferinţă de presă.

Înregistrarea video, difuzată joi seară de TV Vijesti, îi arată pe cei doi funcţionari care discută despre câteva mii de euro mită pentru a autoriza un om de afaceri să continue, în ciuda unei licenţe expirate, construcţia unei clădiri în staţiunea de pe litoral Budva, perla turismului muntenegrean pe coasta Adriaticii.

În înregistrare se aude un inspector spunând: "Ai adus?" "Mi-ai cerut 20.000 de euro", răspunde antreprenorul. "Ţi-am dat 5.000 ultima dată şi (...) am împrumutat 5.000. Crede-mă că nu am mai mult".

Ministrul, membru al guvernului din 2016, a declarat presei că o procedură disciplinară a fost iniţiată împotriva celor doi inspectori chiar înainte de difuzarea acestui film, fără consecinţe pentru aceştia.

"Nu am reuşit eradicarea acestui tip de comportament (...). Am început o nouă procedură împotriva acestor doi bărbaţi în această dimineaţă (vineri) şi sper că va avea mai mult succes decât precedenta", a declarat el, adăugând că persoanele în cauză au fost suspendate.

Muntenegrul îşi negociază aderarea la Uniunea Europeană, care plasează printre priorităţi progresul în lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate.

În aprilie, unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din Muntenegru, suspectat că a deturnat bani publici în ţara sa, a asigurat că a fost victima unui "racket" şi l-a atacat pe preşedintele Milo Djukanovic.

"Pentru a face afaceri în Muntenegru, a trebuit să plătesc un racket. Am trăit în speranţa că, într-o bună zi, lucrurile se vor schimba. Recunosc că am greşit", a spus Dusko Knezevic într-o intervenţie înregistrată la Londra, unde se află în prezent.

Preşedintele muntenegrean l-a descris ca pe un "fugar care încearcă să-şi ascundă responsabilitatea făcând gălăgie pe terenul politic".

AGERPRES

×
Subiecte în articol: corupţie muntenegru