O nouă cartografiere prin satelit a oceanelor a arătat existenţa unor munţi necunoscuţi până acum. Printre noile descoperiri se numără şi un lanţ muntos lung de peste 1.200 de kilometri, aflat sub apele Golfului Mexic.
Noile hărţi au fost realizate cu ajutorul satelitului NASA, Jason-1 şi al satelitului Agenţiei Spaţiale Europene, CryoSat-2.
Datele au arătat mii de munţi subacvatici în unele dintre cele mai izolate regiuni ale oceanelor. Potrivit cercetătorilor, până în prezent doar 10% din fundul oceanelor a fost cartografiat cu ajutorul sonarelor.
Aceştia spun că se ştiu mai multe despre suprafaţa planetei Marte, decât despre fundul oceanelor de pe Terra.
Un alt lanţ muntos a fost descoperit în vestul Angolei, sub Oceanul Atlantic. Oamenii de ştiinţă spun că acest lanţ muntos trebuie să se fi format la scurt timp după ce America de Sud s-a desprins de Africa, când magma s-a acumulat pentru a forma noii munţi.
Alţi munţi s-au format pe fundul oceanelor prin sedimentare.
Cercetătorii spun că datele obţinute cu ajutorul sateliţilor nu sunt la fel de precise precum cele care s-ar putea aduna cu ajutorul navelor de cercetare, un procedeu care ar fi însă mai costisitor.