Trist, dar adevarat. O majoritate covarsitoare a comunitatii islamice din Marea Britanie si-a exprimat intentia de a parasi aceasta tara, din cauza repulsiei exprimate de unii cetateni englezi la adresa ei.
Un sondaj realizat de cotidianul britanic The Guardian si de Institutul londonez ICM arata ca aproape doua treimi dintre englezii musulmani s-au gandit serios la viitorul lor dupa atacurile teroriste din Londra. Alti 63% dintre respondenti au declarat ca si-au pus serios problema daca vor mai ramane sau nu in Marea Britanie. studiu alarmant. Luand in considerare ca Guardian si ICM au realizat sondajul pe un esantion reprezentativ de 1.005 adulti dintre cei 1,1 milioane de musulmani cu varste peste 18 ani care traiesc in Marea Britanie, rezultatele studiului sunt alarmante pentru comunitatea musulmana. Membrii acesteia sunt motivati de acuzele indreptate impotriva lor dupa atacurile teroriste de la 7 iulie, de hartuirea la care sunt supusi dupa acea teribila zi si de o crestere accentuata a islamofobiei in randurile populatiei. Astfel, in ultimele trei saptamani, politia a inregistrat 1.200 de plangeri legate de cazuri islamofobe. The Guardian aminteste ca unu din cinci musulmani englezi sustine ca el sau un membru al familiei lui a suferit abuzuri sau acte de ostilitate dupa atacurile din 7 iulie. Sondajul arata ca trei din zece musulmani englezi sunt pesimisti in ceea ce priveste viitorul copiilor lor in Marea Britanie, opt din zece musulmani sustin ca razboiul din Irak este motivul pentru care Londra a fost atacata, iar 5% sunt de parere ca alte atentate sunt justificabile. FABRICA DE BOMBE. Anchetatorii londonezi care se ocupa de cele doua serii de atacuri teroriste au obtinut indicii noi. Potrivit ziarului The Independent, politia urmareste pista sticlelor de plastic transparente, pe care teroristii le-ar fi folosit pentru stocarea bombelor artizanale. Recipientele, care au o capacitate de aproximativ sase litri, sunt de provenienta indiana si sunt comercializate de o suta de magazine din Marea Britanie. Scotland Yard a facut publice numele si fotografiile unora dintre autorii atentatelor de la 21 iulie - Moktar Said Ibrahim, in varsta de 27 de ani, si Yasin Hassan Omar, in varsta de 24 de ani. Politia crede ca cei doi, care sunt de origine somaleza si ar avea legaturi in Africa de Est, sunt in viata. Pe de alta parte, anchetatorii au descoperit un dispozitiv exploziv intr-un parc din vestul Londrei, similar celor folosite la 7 si, respectiv, 21 iulie. Dupa o perchezitie intr-un apartament din nordul capitalei britanice, politia a gasit "o fabrica de bombe". Vecinii au declarat ca patru barbati, originari din Eritreea, au carat in apartament recipiente cu un praf alb.
VINOVATI
|
"Nu fiecare musulman e un potential terorist, insa cei care comit atentatele sinucigase sunt, aproape in totalitate, musulmani sunniti", scrie Thomas Friedmann de la ziarul New York Times. Regimurile democratice se feresc sa faca o legatura intre religia teroristilor si faptele lor, pentru a nu intoarce opinia publica impotriva comunitatilor islamice. Musulmanii credinciosi au fost invatati ca religia lor este superioara celorlalte religii ale lumii. "Cultura europeana ii ispiteste pe islamici. Constienti insa de superioritatea credintei si a culturii lor, incearca sa lupte impotriva acestei seductii. Cand conflictul intern devine insuportabil, multi sunniti se arunca in bratele recrutatorilor de teroristi pentru a restabili propria stima de sine in cautarea martiriului", conchide Friedman. (Zoltan Simonffy)
|
Citește pe Antena3.ro
"LUMEA A ADORMIT"
|
Premierul britanic, Tony Blair, s-a intalnit ieri cu reprezentantii Opozitiei pentru a discuta pe marginea noilor masuri antiteroriste din Marea Britanie. El a recunoscut ca situatia din Irak faciliteaza recrutarea teroristilor, desi este convins ca "radacinile extremismului sunt mai adanci". Chiar daca atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite au reprezentat "semnalul de trezire" pentru comunitatea internationala, aceasta "s-a intors pe partea cealalta si a adormit din nou", a spus, cu voce grava, Blair. Premierul a dat asigurari ca nu va lasa terorismul sa castige teren si va face, in consecinta, orice pentru combaterea lui. De altfel, Blair a primit unda verde de la Partidul Conservator pentru interceptarile telefonice si asteapta acum acordul Serviciilor de securitate. Una dintre concluziile acestei reuniuni a fost aceea ca, in cazul unui nou atentat, premierul va convoca Parlamentul. Pe de alta parte, liberal-democratii nu s-au aratat prea incantati de o propunere a premierului Blair, prin care politiei i se ofera dreptul de a prelungi perioada de detentie a unor suspecti, fara insa sa existe o acuzatie oficiala.
|