x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Muzeu consacrat navei Titanic inaugurat în Marea Britanie, la 100 de ani de la naufragiu (video)

Muzeu consacrat navei Titanic inaugurat în Marea Britanie, la 100 de ani de la naufragiu (video)

de Agerpres    |    31 Mar 2012   •   17:26

Un muzeu gigantic consacrat celebrului transatlantic Titanic si-a deschis sambata usile la Belfast, cu cateva zile inainte de comemorarea a 100 de ani de la naufragiul pachebotului, construit in provincia britanica Irlanda de Nord, informeaza AFP.

Santierele navale din Belfast au muncit timp de trei ani la constructia navei, cea mai mare din lume la acea epoca, si alte zece luni la amenajarile interioare.
Mai multe personalitati politice nord-irlandeze, precum si un martor al lansarii pe apa a pachebotului, in 1911, au fost prezenti sambata la inaugurarea muzeului.
'Tatal si mama mea m-au dus la santierul naval Workman and Clark, pentru a vedea lansarea navei', povesteste Cyril Quigley, astazi in varsta de 105 de ani. 'Am vazut aceasta imensitate alunecand pe apa. Aveam pe atunci doar patru ani si jumatate', isi aminteste acesta.

Noul centru consacrat navei nu gazduieste niciun obiect de epoca. 'Totul este nou, recreat ca sa para identic cu originalul, de la mobilier la vase, iar efectele speciale si cele 3D ii transporta pe vizitatori intr-o lume de legenda.
Constructia de sase etaje, formata din patru punti asemanatoare celor de pe pachebotul naufragiat, spera sa primeasca vizita a peste 400.000 de persoane numai in primul an, iar orasul Belfast, care poarta inca urmele celor 30 de ani de violente dintre catolici si protestanti, spera sa relanseze astfel industria sa turistica. Circa 100.000 de persoane au cumparat deja un bilet de intrare in noul muzeu.
Transatlanticul Titanic a naufragiat in noaptea din 14 spre 15 aprilie 1912, dupa ce s-a lovit de un aisberg. Naufragiul a facut peste 1.500 de morti din totalul celor 2.200 de pasageri.

×