ONU mai estimează că în acest an Myanmar a crescut producția cu 36%, ajungând la 1.080 de tone de opiu, ingredientul cheie pentru heroină.
Principalii factori sunt instabilitatea internă și scăderea cu 95% a cultivării macului în Afganistan, după interzicerea drogurilor de către talibanii reveniți la putere.
Se estimează că Afganistanul a produs 330 de tone de opiu în acest an.
Raportul Biroului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) susține că economia Myanmarului a fost grav afectată de când armata a preluat puterea în 2021.
„Disponibilitatea limitată a oportunităților economice legitime, accesul limitat la piețe și la infrastructura de stat, precum și un climat economic înrăutățit provocat de inflație și de deprecierea monetară pot face ca opiul, precum și alte mărfuri ilicite, să fie o alternativă atractivă sau pentru mijloacele de subzistență. În Myanmar, acest lucru pare să fi jucat un rol semnificativ în deciziile fermierilor de la sfârșitul anului 2022 de a cultiva mai mult mac", se arată în raport.
Regiunea în care se întâlnesc granițele Myanmarului, Thailandei și Laosului, așa-numitul Triunghi de Aur, a fost, din punct de vedere istoric, o sursă majoră de producție de opiu și heroină.
(sursa: Mediafax)