x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NASA / Atlantis a decolat spre Hubble

NASA / Atlantis a decolat spre Hubble

12 Mai 2009   •   00:00
NASA / Atlantis a decolat spre Hubble

Scopul celor şase astronauţi de la bordul navetei Atlantis este de a încerca să repare şi să modernizeze telescopul Hubble. Dacă misiunea va reuşi, atunci durata de viaţa a acestuia se va prelungi , cel puţin, până în 2014. În timpul misiunii, care va dura 11 zile, astronauţii au programate cinci ieşiri pe orbită, pentru a înlocui cele şase giroscoape de pe Hubble, bateriile, scutul termic, sistemul informatic de rezervă şi pentru a instala noi instrumente care vor îmbunătăţi performanţele telescopului spaţial. Este vorba, în special, de Cosmic Origins Spectograph (COS) şi de o cameră cu rezoluţie înaltă (Wide Field Camera 3).



Naveta spaţială americană Atlantis a fost lansată, potrivit prevederilor, luni, la 14h01 /18h01 GMT/ de la centrul spaţial Kennedy, situat în apropiere de Cap Canaveral, spre telescopul spaţial Hubble, informează AFP. Cele două rachete propulsoare, care asigură 80 % din forţa necesară desprinderii de Pământ, s-au separat - potrivit previziunilor - după două minute de la decolare, căzând în Oceanul Atlantic de unde vor fi recuperate pentru a fi reutilizate.

Atlantis a înaintat cu peste 5.000 km/h, propulsat de trei motoare criogenice pentru a atinge orbita terestră după şase minute şi 30 de secunde. În total, ascensiunea din momentul lansării durează opt minute şi jumătate, iar din momentul în care naveta a atins orbita, ea a început să avanseze cu aproape 26.000 km/h. (O.C.)

×
Subiecte în articol: externe