x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NASA: China ascunde obiectivele militare din spațiu prin programe civile

NASA: China ascunde obiectivele militare din spațiu prin programe civile

de Redacția Jurnalul    |    18 Apr 2024   •   12:15
NASA: China ascunde obiectivele militare din spațiu prin programe civile
Sursa foto: Hepta

China își consolidează capacitățile spațiale prin utilizarea programelor civile pentru a masca obiectivele militare, iar Washingtonul trebuie să rămână vigilent, avertizează șeful Nasa.

China a fost "foarte, foarte secretoasă" cu privire la progresele sale în domeniul spațial, a declarat în fața parlamentarilor de la Capitol Hill Bill Nelson.

"Credem că o mare parte din așa-zisul lor program spațial civil este un program militar. Și cred că, de fapt, ne aflăm într-o cursă", a adăugat Nelson, potrivit The Guardian.

El a declarat că speră ca Beijingul "să-și revină și să înțeleagă că spațiul civil este destinat utilizărilor pașnice", dar a adăugat: "Nu am văzut ca China să demonstreze acest lucru".

Comentariile lui Nelson au fost făcute în timp ce a depus mărturie în fața comisiei de credite a Camerei Reprezentanților cu privire la bugetul Nasa pentru 2025.

El a declarat că SUA ar trebui să aterizeze din nou pe Lună înaintea Chinei, în condițiile în care ambele națiuni urmăresc misiuni lunare. Dar el și-a exprimat îngrijorarea că, dacă Beijingul ar ajunge primul, ar putea spune: "Acesta este teritoriul nostru, nu vă apropiați".

Nelson declara anterior că SUA se află "într-o cursă spațială" cu China și a avertizat că China ar putea pretinde în cele din urmă să "dețină" zona bogată în resurse a Lunii.

În 2022, programul spațial al Chinei a pus pe picioare o stație spațială care orbitează Pământul și a organizat mai multe misiuni.

De atunci, SUA plănuiește să trimită astronauți pe Lună cu misiunea Artemis III. China spune că speră să trimită oameni pe Lună până în 2030.

Nelson a declarat că este încrezător că SUA nu își vor pierde "avantajul global" în explorarea spațială.

"Dar trebuie să fim realiști", a spus el. "China a aruncat cu adevărat o mulțime de bani în acest domeniu și au mult loc în buget pentru a crește. Cred că ar fi bine să nu lăsăm garda jos".

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: China nasa obiective militare spaţiu