x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NASA, cu telescoapele de spionaj de la NRO în hambar

NASA, cu telescoapele de spionaj de la NRO în hambar

de Sînziana Stancu    |    06 Iun 2012   •   19:52
NASA, cu telescoapele de spionaj de la NRO în hambar

Un serviciu secret american a dotat NASA pe gratis cu doua telescoape de spionaj, dar agentia spatiala nu are bani sa le... lanseze

National Reconnaissance Office (NRO), o agentie americana ultrasecreta de spionaj, a intrat la un moment dat in posesia a doua telescoape mai performante chiar decat faimosul telescop Hubble, pe care a decis sa le doneze acum agentiei spatiale americane NASA. Cu aceste telescoape s-ar putea spiona din spatiu tot ce misca pe Pamant. NRO a preferat sa isi explice gestul, spunand ca a gasit sateliti cu tehnologie si mai performanta decat cea a celor doua telescoape si ca ar fi pacat, cu alte cuvinte, ca acestea sa se uzeze stand degeaba, cand ar putea fi de folos agentiei spatiale, avand un camp de actiune de 100 de ori mai mare decat cel al telescopului Hubble de care se foloseste NASA in prezent pentru a explora spatiul.

Numai ca agentia spatiala americana se va uita si ea la ele, pastrandu-le ca pe obiecte de muzeu pana cel putin in 2024, deoarece ii lipsesc fondurile necesare atat pentru intretinerea si reechiparea lor, cat mai ales pentru exploatarea lor.

NASA a confirmat ca a primit o pereche de telescoape identice cu Hubble si a spus ca au fost construite de NRO, dar ca aceasta s-a razgandit apoi, hotarand ca nu mai are nevoie de ele, dezvaluie publicatia britanica Daily Mail. In realiatate, multi se intreaba cat timp au stat telescoapele la compania de sateliti de spionaj si cum planuise aceasta exact sa le foloseasca. Deocamdata, pana se va afla raspunsul la aceasta intrebare, NASA are ea insasi hangarele din Rochester (New York) sufocate de telescoape si sateliti, la care s-au adaugat acum si cele doua telescoape ale NRO, din lipsa de bani, iar criza lichiditatilor la NASA risca sa se perpetueze chiar pana in 2024. In plus, agentia nu mai are nici personal suficient si nici macar bani pentru lansari de astfel de instrumente in spatiu.

Transferul telescoapelor intre NRO si NASA s-a facut vara trecuta, dar abia acum "dosarul" a fost desecretizat. Telescoapele au oglinzi de marime asemanatoare celor ale telescopului Hubble, insa nu sunt complet pregatite pentru o lansare in spatiu. Le lipsesc si camerele de luat vederi, si alte instrumente esentiale pentru cercetarile specifice astronomiei. Echiparea lor cu asemenea instrumente ar insemna o cheltuiala de aproximativ 1 miliard de dolari, potrivit estimarilor specialistilor.

Directorul pentru Astrofizica de la NASA, Paul Hertz, s-a aratat a fi ceva mai optimist in privinta unui viitor "mai apropiat" al telescopelor, declarand pentru Washington Post ca, "prin darurile primite de la agentia de spionaj, NASA poate realiza in realitate o economie de aproximativ 250 de milioane de dolari". Nici NASA si nici NRO nu au dat publicitatii pana acum vreo imagine cu telescoapele respective, iar pana vor veni banii, telescoapele vor sta mult si bine in hangarul din New York.

×