x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Naşele Camorrei

Naşele Camorrei

de Mihaela Matachita    |    25 Aug 2009   •   00:00
Naşele Camorrei
Sursa foto: GIULIO PISCITELLI/AFP

"La Gattona", "La Pupetta" sau "Piccirella" sunt doar câteva dintre femeile care au ajuns la conducerea Camorrei, mafia napoletană. Adio, Don Corleone! "Naşele" trec la atac.



Lupta a scos "signorele" în stradă. Armele fumegă de gloanţele care tocmai au pornit spre ţintă. Sânge şi foc, torturi şi asasinate, răzbunări atroce, lecţii exemplare pentru aceia care îndrăznesc să "mişte în front". Droguri şi racket. Bani.
Apoi, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, noile "amazoane" se întorc în căminele lor şi, ca orice "mamma" iubitoare, fierb nişte spaghetti.

ACTIVITĂŢI... CASNICE
Îşi conduc clanul aşa cum îşi conduc familia: cu determinare, calculat şi cu mână de fier. Acasă, ele ţin banii, ele plătesc facturile, ele socotesc bugetul. La fel, în clanul mafiot. Şi urcă treaptă cu treaptă în ierarhia sindicatului crimei. Sunt ani buni de când femeile îşi croiesc drumul cu pumnii şi cu pistoalele în familiile mafiote. Influenţa lor datează din anii 1950 când o fostă regină a frumuseţii, însărcinată, poreclită "La Pupetta" (Păpuşica), a împuşcat mortal un bărbat.

Era în 1955, când Assunta "Pupetta" Maresca s-a răzbunat (vendetta) cu un pistol Smith&Wesson. A născut la închisoare, a fost eliberată în anii 1960 şi a intrat în lumea mafiei.

În prezent, pe măsură ce statul dă lovituri decisive crimei organizate, un număr din ce în ce mai mare de femei deţin funcţii de conducere în Camorra, arăta recent generalul Gaetano Maruccia, comandantul carabinierilor din Napoli, citat de AP. "Sunt fie văduve ale «naşilor», fie femei ale căror bărbaţi au fost trimişi la închisoare şi ele au preluat frâiele", adăugă generalul. "Mame, fiice, surori, cumnate îşi asumă tot mai mult roluri de conducere", întăreşte Stefania Castaldi, procuror care investighează crima organizată din Napoli.

Femeile din Camorra depun activităţi "casnice", împachetează droguri pe masa din bucătărie, ori curăţă ascunzătorile boşilor fugari. Dar altele îşi măsoară forţele în stradă, agresează comercianţii pentru taxă de protecţie, ori fac trafic cu droguri în valoare de milioane de euro. Într-unul dintre cele mai cunoscute episoade, două maşini încărcate cu femei din clanuri rivale au năvălit în centrul orăşelului Lauro, "signorele" s-au întrecut în insulte, după care a început zgomotul împuşcăturilor. Doamnele au folosit mitraliere şi pistoale. Bilanţul: două bunici şi o fată de 16 ani au murit.




ADEVĂRATA "MADRINA"
Unele "naşe" ajung la masă cu boşii. Dintre acestea, Maria Licciardi este una dintre învingătoarele îndelungatei rivalităţi sângeroase dintre clanurile Di Lauro şi Alianţa Secondigliano, luptă care a lăsat străzile din Napoli pline de cadavre acum câţiva ani. "Signora Licciardi este o adevărată «madrina»", afirmă Castaldi. "A fost sora unui «naş» şi a stat la masă cu alţi «naşi», a luat decizii cu ei, a fost exact la nivelul lor", precizează Castaldi. Autorităţile investighează acum dacă una dintre aceste decizii a fost ordinul de a fi executaţi nu mai puţin de 30 de rivali. Licciardi, o femeie scundă căreia i se spunea "Piccirella", a fost arestată în 2001.

Fugară din 1999, ea era pe lista primilor 30 cei mai căutăţi criminali din Italia. "Piccirella este la închisoare. Dar este încă la comandă. Închisoarea nu reprezintă o barieră" pentru Camorra, preciza Anna Maria Zaccaria, sociolog la Universitatea din Napoli Federico II.

FEMEILE DE AZI SUNT DURE
În trecut, când poliţia aresta vreun mafiot, femeile, un adevărat haos, insultau, îi loveau pe poliţişti. Acum, aceştia nu uită să ia cătuşe pentru ele. Sunt dure femeile în zilele noastre. În iulie, carabinierii au arestat 11 femei pentru trafic de droguri într-un raid împotriva clanului Sarno. Într-un alt caz, o "mamma" şi cele două fiice ale sale au fost arestate pentru crimă organizată, inclusiv extorsiune. O "naşă" îşi învaţă copiii "meserie" şi le aranjează căsătoriile, încheind astfel noi alianţe mafiote.

Femeile fac foarte bune strategii, preciza generalul Maruccia. Şi îşi elimină duşmanii fără milă, înctrucât sângele face să crească prestigiul familiei. Concetta Prestieri conducea o familie din clanul di Lauro: un fiu devenit informator a spus anchetatorilor cum a fost eliminat un rival în 1981: ascuns într-o pivniţă, a fost torturat, omorât şi tăiat în bucăţi. Apoi, "participanţii" s-au dus la bucătărie ca să mănânce pastele proaspăt gătite de Signora. Femeile din Camorra nu au limite.

×
Subiecte în articol: externe naşele camorrei