x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO ar putea deschide uşa Albaniei, Croaţiei şi Macedoniei

NATO ar putea deschide uşa Albaniei, Croaţiei şi Macedoniei

de Jurnalul National    |    01 Feb 2008   •   00:00

Aflat în vizită la sediul NATO din Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu a anunţat ieri că a venit timpul ca Albania, Croaţia şi Macedonia să se alăture flancului sud-estic al Alianţei Nord-Atlantice.



BĂSESCU LA BRUXELLES



Aflat în vizită la sediul NATO din Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu a anunţat ieri că a venit timpul ca Albania, Croaţia şi Macedonia să se alăture flancului sud-estic al Alianţei Nord-Atlantice. Cu o zi înainte, premierul Albaniei, Sali Berisha, declara că nu a primit nici o garanţie din partea statelor NATO că la summitul de la Bucureşti ţara sa va fi invitată să adere la structurile euro-atlantice. Nu este însă prima dată când responsabili ai Alianţei fac astfel de declaraţii referitoare la statele care ar putea fi invitate să adere la NATO la începutul lui aprilie 2008.

 
PROBLEMA KOSOVO.
“Ar trebui să privim cu maximă atenţie cum Kosovo ar putea conferi un nou înţeles organizării administrative a minorităţilor naţionale, oriunde acestea s-ar afla. Susţinând această abordare, oamenii politici ar trebui să fie conştienţi că sprijină conferirea de drepturi colective, concept care contravine standardelor europene şi internaţionale acceptate şi ar putea crea un precedent periculos. În aceste circumstanţe, ce mesaj transmitem noi societăţilor multietnice?”, a declarat Băsescu, citat de Mediafax. El a ţinut totdată să precizeze că declararea independenţei provinciei Kosovo în lipsa unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU sau printr-o soluţie care să nu fie rezultatul unor negocieri între Belgrad şi Priştina reprezintă un semnal rău pentru ţările din Balcanii de Vest care au în componenţă minorităţi etnice.

Preşedintele a ţinut să precizeze că nu crede totuşi că imediat după o eventuală declarare a independenţei Kosovo alte minorităţi din zonă îşi vor solicita sau declara independenţa.

×
Subiecte în articol: externe