x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO ar vrea o reevaluare a strategiei nucleare la 24 de ani de la încheierea Războiului Rece

NATO ar vrea o reevaluare a strategiei nucleare la 24 de ani de la încheierea Războiului Rece

25 Iun 2015   •   20:28
NATO ar vrea o reevaluare a strategiei nucleare la 24 de ani de la încheierea Războiului Rece
Sursa foto: NATO Multimedia Library/NIDS/NATO

NATO are în vedere o reevaluare a strategiei sale nucleare ca efect al tensiunilor din relaţia cu Rusia, amintind parcă de Războiul Rece, scrie joi publicaţia The Guardian citând surse din interiorul Alianţei Nord-Atlantice.

După ce preşedintele Vladimir Putin a anunţat săptămâna trecută că arsenalul nuclear rus va primi anul acesta încă cel puţin 40 de noi rachete balistice intercontinentale, chestiunea strategiei nucleare a fost discutată şi în marja reuniunii miniştrilor apărării din statele NATO.

Dar, conform surselor la care face referire The Guardian, SUA doresc să înscrie această problemă pe agenda oficială, iar o reuniune a grupului ministerial pentru planificare nucleară al NATO ar putea fi convocată până la finele acestui an - mai devreme decât era planificat - pentru a evalua o posibilă revizuire a doctrinei nucleare a Alianţei.

La această reuniune ar urma să se dezbată şi modul în care trebuie interpretate semnalele privind arsenalul nuclear venite dinspre Rusia, dacă ele sunt de luat în serios, ori reprezintă o simplă retorică. Chiar dacă la sediul NATO nu se sugerează ideea unei reveniri la o cursă a înarmării nucleare, noua strategie nucleară a Alianţei ar marca o schimbare semnificativă faţă de abordarea din ultimul deceniu, când Rusia a fost tratată ca un partener.

În pofida reducerii arsenalului după terminarea Războiului Rece, Rusia încă mai are 1.582 de ogive nucleare amplasate pe 515 rachete balistice şi bombardiere, iar SUA 1.597 de ogive ce pot echipa 785 de rachete şi bombardiere. De asemenea, ambele ţări efectuează aplicaţii militare în care se simulează atacuri cu armele nucleare, dar, spre deosebire de exerciţiile de anvergură cu arme convenţionale, care de obicei ajung la cunoştinţa opiniei publice, acestea sunt strict secrete.

La acest capitol, o opinie manifestată în cadrul NATO este că rolul armelor nucleare în cadrul unor asemenea exerciţii trebuie revizuit pentru a reflecta schimbarea survenită în raporturile cu Rusia.

Conceptul de securitate naţională al Rusiei, ce se bazează tot mai mult pe armele nucleare, mai ales prin reducerea pragului dincolo de care acest arsenal ar putea fi folosit în eventualitatea unui conflict, îngrijorează Alianţa Nord-Atlantică. 'Activităţile nucleare, investiţiile făcute de Rusia pentru dezvoltarea capacităţilor nucleare, precum şi exerciţiile desfăşurate în sectorul nuclear fac parte din tabloul de ansamblu în care vedem o Rusie mai agresivă', a subliniat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avertizând că problema nucleară este serioasă şi trebuie tratată cu multă atenţie.

La rândul său, ambasadorul american la NATO, Douglas Lute, a precizat că în prezent, atât la Washington, cât şi la Bruxelles se efectuează în paralel o evaluare cu privire la posibilele implicaţii ale recentelor anunţuri parvenite dintre Moscova despre arsenalul ei nuclear sau doctrina nucleară, astfel încât să se poată examina fundamentele unei eventuale revizuiri a strategiei nucleare a NATO, el subliniind că încă nu s-a ajuns la nicio concluzie şi nu s-a luat nicio decizie. Deocamdată, Washingtonul a dezminţit oficial că ar intenţiona să reamplaseze rachete balistice în Europa.

×
Subiecte în articol: nato strategie nucleara