x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „NATO asiatic”: Australia și SUA pregătesc războiul cu China

„NATO asiatic”: Australia și SUA pregătesc războiul cu China

de Şerban Mihăilă    |    29 Apr 2021   •   07:54
„NATO asiatic”: Australia și SUA pregătesc războiul cu China

Cu ochii pe tensiunile din zona Asia-Pacific, Australia a anunțat creșterea substanțială a cheltuielilor sale militare, dând de înțeles că pregătește, alături de aliații săi americani, o foarte posibilă confruntare cu China. Promovată intens de administrația Trump și preluată din mers de noua conducere de la Washington, ideea creării unui „NATO asiatic” prinde acum tot mai mult contur, pe fondul creșterii alarmante a tensiunilor diplomatice și comerciale dintre Canberra și Beijing. 

 

Australia va cheltui 580 de milioane de dolari americani pentru a moderniza patru baze militare din nordul țării și a extinde exercițiile de luptă cu SUA, a anunțat, ieri, premierul australian, Scott Morrison. Fără a nominaliza China, șeful executivului de la Canberra a spus că țara sa trebuie să-și mărească semnificativ capacitatea militară în partea nordică a teritoriului ei, pentru a putea să răspundă tensiunilor tot mai periculoase din regiune. Banii vor fi folosiţi, între altele, pentru prelungirea unei piste, astfel încât să poată susţine aeronave de dimensiuni mai mari, precum și în vederea renovării unor poligoane şi construirii de noi facilităţi destinate personalului militar american. „Prin cooperarea cu Statele Unite, cu aliaţii şi vecinii noştri din regiunea Indo-Pacific, vom continua să promovăm interesele Australiei, investind în forţele armate australiene”, a declarat Morrison, citat de Reuters. Procesul de modernizare va începe în cursul acestui an, urmând să se încheie în 2026. Fondurile fac parte din planul de apărare a țării, conform căruia Canberra va cheltui 270 de miliarde de dolari în următorii zece ani pentru a îmbunătăți capacitatea de atac la distanță a armatei australiene. Venit pe fondul înrăutățirii accelerate a relațiilor diplomatice și comerciale dintre Australia și China, noul pachet de măsuri este mult mai larg și mai costisitor decât fusese conceput cu doi ani în urmă și pune accentul atât pe dezvoltarea armamentului de înaltă tehnologie, cât și pe extinderea și intensificarea exercițiilor militare comune cu SUA, care includ prezența prin rotație a pușcașilor marini americani în portul Darwin, situat în nordul continentului. Încă de anul trecut, guvernul Morrison își dezvăluise intențiile de a dota forțele militare cu armament de ultimă generație, în fața amenințării crescânde a Chinei. Experți din domeniul apărării au sugerat chiar că este cazul să se ia în calcul dezvoltarea capacităților nucleare ale armatei, deoarece numărul relativ mic al forțelor convenționale australiene este insuficient pentru a apăra țara-continent în eventualitatea unui atac asupra sa.  

Baza în americani

Pe măsură ce tobele războiului bat tot mai aproape, Canberra realizează probabil că singura soluție pentru descurajarea Beijingului în zona Asia-Pacific rămâne prezența americană. De altfel, peste 2.000 de pușcași marini americani se află deja în partea de nord a Australiei. Mai mult, Australia și SUA organizează o dată la doi ani exerciții militare comune, la care participă de regulă 30.000 de soldați. Următoarele exerciții sunt programate în luna august. „SUA și Australia sunt angajate profund într-o cooperare militară de peste jumătate de secol. Vom continua să căutăm modalități adiționale de asociere cu Australia, în calitate de aliați, pentru a spori securitatea americanilor, australienilor și a popoarelor din regiunea Indo-Pacific”, a declarat Însărcinatul cu afaceri al ambasadei americane din Canberra, Michael Goldman, citat de Reuters. În spatele cuvintelor lui Goldman, precum și al anunțului lui Morrison în privința extinderii colaborării militare cu SUA și, implicit, a prezenței pușcașilor marini pe teritoriul australian se află, cel mai probabil, planul administrației de la Washington de a construi un „NATO asiatic”, capabil să oprească ambițiile expansioniste ale Beijingului în regiune. Preluată din mers de la predecesorul său Donald Trump, ideea unei astfel de alianțe pare accelerată de noul șef al Casei Albe, Joe Biden, care continuă războiul cu chinezii, moștenit de la fosta administrație republicană. Potrivit strategilor de la Washington, care speculează tendința democrațiilor din zona Asia-Pacific de a se apropia între ele de teama Chinei, cele patru puteri regionale reunite deja în grupul „Quad” – Australia, Japonia, India și SUA – pot contracara eficient nu numai puterea economică în plină ascensiune a Beijingului pe continentul asiatic, ci se pot transforma și într-o alianță militară solidă, de tipul NATO. 

Cu tobele războiului la ușă

Guvernul conservator australian a adoptat în ultimele zile un ton mult mai agresiv chiar decât cel folosit de șeful său. Zilele trecute, ministrul de Interne, Mike Pezzullo, a avertizat că democrațiile liberale trebuie să fie pregătite de război. Deși nu a precizat ce anume l-a determinat să lanseze acest avertisment, declarațiile sunt făcute pe fondul deteriorării galopante a relațiilor dintre Australia și China, precum și al creșterii presiunii militare și politice la care Beijingul supune Taiwanul. „Într-o lume a tensiunilor şi fricii continue, tobele războiului bat uneori slab şi departe, alteori mai tare şi tot mai aproape”, a spus Pezzullo. „Astăzi, naţiuni libere aud din nou bătând tobele războiului şi observă cu îngrijorare militarizarea unor probleme despre care până în anii recenţi nu credeam că ar putea fi catalizatori de conflict”, a adăugat el. China s-a aflat  într-o competiție tot mai acerbă cu Australia pentru extinderea influenței în zona Asia-Pacific. Confruntarea mocnită a degenerat însă anul trecut, când, după ce Canberra a cerut deschiderea unei anchete internaționale pentru stabilirea originii coronavirusului, China a impus Australiei sancțiuni comerciale. Tensiunile s-au acutizat anul acesta, după ce, cu două săptămâni în urmă, un număr fără precedent de avioane de luptă ale armatei chineze au încălcat spațiul aerian al Taiwanului, iar oficialitățile australiene și-au exprimat sprijinul față de conducerea din Taipei. Însuși ministrul australian al Apărării, Peter Dutton, a avertizat asupra unui conflict militar între China și Taiwan, care, pe zi ce trece, devine tot mai probabil. În acest scenariu, americanii, în calitate de principali susținători ai Taiwanului, ar fi obligați să intervină, antrenându-i în conflict și pe aliații lor australieni.  

Vom face întotdeauna tot ceea ce este necesar pentru a ne asigura că Australia dispune de capacitatea de a-și proteja și apăra propriile interese.”

Scott Morrison

×