x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO așteaptă un atac chimic al Rusiei

NATO așteaptă un atac chimic al Rusiei

de Şerban Mihăilă    |    27 Aug 2018   •   18:20
NATO așteaptă un atac chimic al Rusiei

La numai câteva luni după ce o echipă de asasini ruși i-a otrăvit cu agentul neurotoxic „Noviciok”pe fostul spion Serghei Skripal și pe fiica acestuia, chiar la domiciliul lor din orașul britanic Salisbury, NATO și aliații săi s-au hotărât să organizeze exerciții militare pentru contracararea unui eventual atac chimic din partea Rusiei, a anunțat în exclusivitate publicația „Sunday Express”. Este pentru prima oară de la Războiul din Golf, când aliații exersează acest scenariu. 

Decizia de a organiza astfel de exerciții este consecința „recunoașterii faptului că 100 de ani de tabu în privința utilizării armelor chimice au luat sfârșit, după atacurile din Siria, urmate de cel din Salisbury”, a comentat colonelul Hamish de Bretton-Gordon, expert în război chimic, citat de publicația britanică. NATO se teme în prezent de acest tip de ofensivă militară nu doar din cauza loviturilor  organizate de Damasc și Moscova, ci și după asasinarea fratelui vitreg al dictatorului nord-coreean Kim Jong-un, ucis la comanda liderului de la Phenian prin intermediul agentului neurotoxic VX, care este de opt ori mai puțin periculos decât „Noviciok”, scrie „Sunday Express”. Surse militare citate de publicația britanică au confirmat că simulările pe computer ce vor avea loc în luna octombrie, numite „Arena Star”, vor fi axate pe un „atac de tip stat contra stat”. Militari și oameni de știință din peste șapte țări membre ale NATO, precum și din Japonia și Australia urmează să participe la exercițiul militar organizat timp de o săptămână. În anii precedenți, simulările s-au concentrat asupra unor scenarii care implicau atacuri nucleare. „Motivul alegerii unui atac cu arme chimice pentru exercițiul din luna octombrie este că, în urma informațiilor obținute, credem tot mai mult că Rusia nu va utiliza armele nucleare într-o primă fază”, a declarat o sursă militară de rang înalt, citată de „Sunday Express”. „Problema va fi cum răspunde Occidentul unui asemenea atac. Simulăm și posibilitatea unei lovituri similare din partea Coreei de Nord, dar în acest moment serviciile de informații sugerează că un atac cu arme chimice din partea Phenianului este puțin probabil”, a adăugat oficialul militar. Deși nu a fost confirmată locația exactă a exercițiilor secrete, se pare că acestea vor fi organizate în SUA, într-o bază specială din Virginia. 

„Noviciok”, fără antidot 

Forțele americane și britanice se antrenează deja intens în costume utilizate în atacuri nucleare, biologice și chimice. Problema majoră a comandanților militari aliați este că, în momentul de față, Occidentul nu este pregătit pentru a contracara temutul „Noviciok”, agentul neurotoxic ce nu poate fi detectat de echipamentele NATO. „Problema este că «Noviciok» poate fi folosit fără ca trupele noastre să fie avertizate din timp să-și pună respiratoarele speciale. Acest aspect va fi unul dintre punctele vulnerabile examinate în timpul simulării din luna octombrie”, a afirmat Hamish de Bretton-Gordon, fost comandant al batalionului NATO de reacție rapidă la atacuri chimice, biologice, radiologice și nucleare. 

 


„În termeni convenționali, armata Rusiei nu se ridică la nivelul NATO (…) Însă, din punctul de vedere al armelor chimice, rușii ne întrec.”
Hamish de Bretton-Gordon
 

×