x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO are dovada că Rusia le-a furnizat tancuri şi alte echipamente militare separatiştilor din estul Ucrainei

NATO are dovada că Rusia le-a furnizat tancuri şi alte echipamente militare separatiştilor din estul Ucrainei

14 Iun 2014   •   17:11
NATO are dovada că Rusia le-a furnizat tancuri şi alte echipamente militare separatiştilor din estul Ucrainei

Alianţa Nord-Atlantică a prezentat sâmbătă imagini captate din satelit ce confirmă suspiciunile că Rusia le-a furnizat tancuri şi alte echipamente militare separatiştilor din estul Ucrainei, relatează agenţia Reuters. Conform respectivelor fotografii, mai multe tancuri de producţie rusească, ce au apărut săptămâna aceasta în zone din Ucraina controlate de separatiştii rusofoni, au fost observate anterior pe teritoriul rus în imediata vecinătate a frontierei ucrainene.

Astfel, o imagine datată din 6 iunie arată că, în timp ce o unitate a armatei ruse a părăsit zona în cadrul procesului de retragere a celor circa 40.000 de soldaţi masaţi în ultimele luni în apropierea frontierei cu Ucraina, în acelaşi loc au apărut concomitent 8 tancuri. Ulterior, pe data de 11 iunie, tot acolo au fost observate 11 tancuri, dintre care trei erau urcate în camioane militare, ce indică faptul că erau pregătite pentru a fi transportate pe şosea.

În ziua următoare, guvernul de la Kiev a declarat că trei tancuri plus alte vehicule militare au trecut graniţa dinspre Rusia, ajungând în mâinile separatiştilor, un corespondent al agenţiei Reuters confirmând că a văzut două tancuri în oraşul Snijnie. Aceste imagini 'ridică serioase semne de întrebare cu privire la rolul jucat de Rusia în destabilizarea estului Ucrainei', a declarat un ofiţer al NATO care a explicat şi comentat fotografiile. El a precizat că tancurile de tipul T-64 observate în estul Ucrainei nu poartă niciun fel de însemne, fapt care aminteşte de tacticile folosite de miliţiile proruse în acţiunile de destabilizare a Crimeii.

Prezentarea acestor imagini survine la o zi după ce Departamentul american de Stat a acuzat Rusia că le-a furnizat insurgenţilor rusofoni din estul Ucrainei armament greu, inclusiv tancuri şi lansatoare multiple de rachete.

×
Subiecte în articol: nato dovada Rusia tancuri ucraina