x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO, in Marea Neagra

NATO, in Marea Neagra

11 Mar 2004   •   00:00

Operatiunea de securitate maritima NATO in Marea Mediterana ar putea fi extinsa pentru vizarea infractorilor si teroristilor care opereaza in Marea Neagra, potrivit comandantului suprem al aliantei militare, citat de Rador.

Generalul american James Jones a facut aceasta declaratie in fata unui comitet al Senatului belgian, precizand ca aceasta posibilitate trebuie analizata de alianta in viitorul apropiat.

MOTIVATIE. Marea Neagra, care are ca tari riverane Romania, Bulgaria, Turcia, Georgia, Rusia si Ucraina, este considerata de specialisti un potential canal pentru activitati teroriste care-si au obarsia in Caucaz, Asia Centrala si Orientul Mijlociu.

In cadrul operatiunii sale, "Active Endeavour", NATO tine sub observatie deplasarile maritime din Marea Mediterana, inspecteaza navele suspecte si escorteaza ambarcatiuni nemilitare prin Stramtoarea Gibraltar, de exemplu, considerata si ea un potential punct de "atractie" pentru atacuri teroriste.

Potrivit lui Jones, care este comandantul suprem al fortelor aliate din Europa, operatiunea - stabilita dupa atacurile de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite - s-a dovedit extrem de eficienta in descurajarea infractorilor si teroristilor care incercau sa utilizeze Mediterana pe post de canal de comunicatii.
( MARINA CONSTANTINOIU )

×
Subiecte în articol: externe