x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO își arată mușchii în fața Rusiei

NATO își arată mușchii în fața Rusiei

de Şerban Mihăilă    |    07 Iun 2016   •   23:05
NATO își arată mușchii în fața Rusiei
Sursa foto: MARCIN BIELECKI/EPA

Pe fondul unor tensiuni fără precedent între Moscova și Occident, ieri au început cele mai mari exerciții militare din Estul Europei de la sfârșitul Războiului Rece, în 1991, anul care a marcat, oficial, dizolvarea fostei Uniuni Sovietice. Manevrele militare au loc cu o lună înaintea summitului NATO de la Varșovia, unde Alianța va da undă verde desfășurării unor contingente permanente în flancul său estic.

Peste 31.000 de soldați și mii de vehicule militare din 24 de state membre și partenere ale NATO participă, timp de 10 zile, în nord-vestul Poloniei, la exercițiile “Anaconda-2016”, considerate un avertisment extrem de clar pentru politica agresivă promovată de Kremlin și, în același timp, un mesaj de susținere necondiționată pentru aliații estici, aflați în bătaia rachetelor rusești. Pentru prima oară de la invazia nazistă asupra Poloniei aflate sub ocupație sovietică, în iunie 1941, tancurile germane vor străbate țara în aceste zile, de la vest la est. Conduse de generalul-locotenent polonez Marek Tomaszycki, cele mai ample mișcări de trupe aliate pe timp de pace reunesc 14.000 de soldați americani, 12.000 de militari polonezi, 800 de britanici, precum și contingente ale unor state care nu sunt membre ale NATO. Printre participanți, în afară de 19 țări din Alianța Nord-Atlantică, figurează state asociate NATO prin Parteneriatul pentru Pace, între care și Ucraina. Operațiunile multinaționale de ieri au inclus un desant aerian cu 1.300 de parașutiști, în zona orașului Torun, construirea unui pod peste râul Vistula, capabil să susțină deplasarea a 300 de vehicule militare, și, nu în ultimul rând, un atac pe timp de noapte, lansat de 35 de elicoptere de luptă, scrie “The Guardian”. Scopul exercițiilor “Anaconda-2016” este “instruirea și integrarea comandamentului și a altor structuri de luptă din Polonia într-un mediu multinațional aliat”, susține comandamentul armatei americane în Europa, citat de publicația britanică.

Rușii, comparați cu teroriștii ISIS

Comandanții NATO au mai precizat că “Anaconda-2016” constituie un răspuns defensiv atât la anexarea Crimeii de către Rusia, cât și la intervenția militară mascată a Kremlinului în estul Ucrainei. Ei și-au manifestat apoi îngrijorarea față de exercițiile organizate de armata rusă fără o notificare prealabilă a Alianței Nord-Atlantice. Concomitent, oficialitățile de la Varșovia continuă să ceară suplimentarea contingentelor NATO pe teritoriul Poloniei, iar ministrul polonez de Externe nu s-a sfiit să declare că Rusia este mai periculoasă decât organizația teroristă Stat Islamic (ISIS). Organizarea exercițiilor în Polonia este considerată, de altfel, un succes național. Frenezia care i-a cuprins pe polonezi odată cu demararea “Anaconda-2016” a fost însoțită de avertismentele unor analiști militari occidentali, care au atras atenția că orice “incident” produs în timpul acestor exerciții poate fi interpretat de către Kremlin drept o declarație de război, ce ar putea declanșa un răspuns în forță din partea rușilor. Moscova a protestat vehement față de organizarea acestor exerciții militare, considerate de Rusia o nouă lovitură dată de NATO securității continentului european.

Președintele Vladimir Putin a nominalizat România și Polonia drept ținte militare prioritare ale Rusiei, deoarece găzduiesc elemente ale scutului american antirachetă. Secretarul general al NATO a răspuns, promițând suplimentarea trupelor aliate în Polonia.

 

×