x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO îşi cere scuze pentru moartea unor civili afgani.

NATO îşi cere scuze pentru moartea unor civili afgani.

30 Mai 2011   •   07:58

Forta NATO in Afganistan a prezentat scuze pentru moartea a "noua civili" intr-un raid aerian in sudul taii. "In numele coalitiei, al comandantului ISAF, generalul (David) Petraeus, vreau sa prezint scuzele mele sincere pentru cei noua civili ucisi in timpul incidentului din districtul Nowzad, din provincia Helmand", produs sambata, a afirmat generalul american John Toolan, comandantul Regiunii Sud-Vest, intr-un comunicat citat de AFP.

"Coalitia ia foarte in serios orice deces sau ranire a civililor. Evitarea pierderilor civile este principala noastra prioritate", a dat asigurari Toolan.

Potrivit acestuia, elicopterele NATO, chemate in ajutor, au deschis focul asupra unui complex in care cinci insurgenti luasera pozitii dupa ce au atacat o patrula a ISAF si de unde continuau sa traga focuri de arma.

"Din nefericire, am descoperit prea tarziu ca acest complex, ocupat intentionat de insurgenti, adapostea civili nevinovati", a continuat generalul.

Potrivit autoritatilor provinciale, 14 civili, intre care zece copii si doua femei, au fost ucisi de rachete lansate de elicopterele NATO asupra a doua case. Duminica, intr-un comunicat deosebit de virulent, presedintele Hamid Karzai a evocat o "grava eroare" si o "crima" si a lansat "un ultim avertisment catre trupele si oficialii americani", somati sa inceteze operatiunile "unilaterale".

×