x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO pe măgari

NATO pe măgari

30 Oct 2009   •   00:00

Forţele Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) desfăşurate în Balcani sunt pe cale de "a implementa" un nou tip de transport, care "se comportă" mai bine decât automobilele în zonele cu defileuri montane: este vorba despre catâri din provincia spaniolă Murcia, notează cotidianul britanic The Guardian, citat de Agerpres.

Înalţii reprezentanţi ai Armatei federale germane consideră că hibridul rezultat din împerecherea unui măgar cu o iapă sau a unui armăsar cu o măgăriţă reprezintă soluţia ideală pentru problemele ce ţin de pacificarea în zone pe unde nu pot răzbate nici măcar mijloace de transport cu şenile. Potrivit The Guardian, Bundeswehr-ul a achiziţionat încă de anul trecut, din Murcia, câţiva "catâri pentru testare". După verificări minuţioase s-a dovedit că animalele sunt capabile să atingă obiectivele ce le sunt trasate. Astfel, săptămâna trecută forţele militare germane au decis să cumpere alţi şapte catâri, plătind câte 3.500 de euro pentru fiecare exemplar. Se aşteaptă ca animalele să fie transportate în Bavaria, pentru un instructaj suplimentar, după care catârii vor fi trecuţi în efectivele KFOR - misiunea NATO din Kosovo.

Înălţimea catârilor este de doar 1,5 metri, fapt ce le va permite soldaţilor să plaseze cu uşurinţă încărcături pe aceste animale, care suportă greutăţi de până la 200 de kilograme. Noul "vehicul militar" se va alimenta cu fân, iarbă şi tot felul de plante ce pot fi întâlnite pe drum. (Agerpres)

×
Subiecte în articol: externe