x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Al doilea „Deveselu”, deschis în Polonia 

Al doilea „Deveselu”, deschis în Polonia 

de Redacția Jurnalul    |    12 Dec 2023   •   06:20
Al doilea „Deveselu”, deschis în Polonia 

Guvernul polonez a anunțat că o bază antirachetă a Statelor Unite va fi operațională pe teritoriul său, începând de vineri. Baza aeriană Radzikowo, din nordul țării, va fi a doua de acest fel din Europa, după cea de la Deveselu.

Potrivit NATO, sistemul american Aegis desfășurat în cele două baze au scop de apărare împotriva rachetelor balistice ale a Iranului. Rusia se opune cu putere celor două baze, considerându-le o amenințare la securitatea sa.

Deveselu și Radzikowo sunt componente ale unui sistem de apărare antirachetă din care mai fac parte facilități radar din Turcia, un centru de comandă din Germania și nave ale marinei americane. Sistemul Aegis este construit să detecteze din satelit lansările de rachete. Odată semnalată lansarea, interceptoarele sunt lansate de pe mare și de pe uscat pentru a distruge în aer racheta inamică.

Asemenea sisteme mai sunt desfășurate în estul Asiei, pe nave americane, japoneze și sud-coreene. Scopul lor este de a proteja aliații SUA din zonă împotriva rachetelor Chinei și Coreei de Nord.

Radzikowo, unde este plasată noua componentă a scutului american antirachetă, se află la 150 km de enclava rusă Kaliningrad, dintre Polonia, Lituania și Marea Baltică

×
Subiecte în articol: nato Polonia baza antiracheta